Explosion och brand i Rinkeby
1 av 2
Explosion och brand i Rinkeby orsakade stora skador. Foto Anders Hildemar Olsson SR
Polisavspärrning Foto: Marcus Lindblad / SVD / TT
2 av 2
Foto: Marcus Lindblad / TT.

Explosion i centrumbyggnaden i Rinkeby

Anders Hildemar Ohlsson rapporterar från Rinkeby
1:14 min

En brand bröt under natten ut i centrumbyggnaden i Rinkeby i nordvästra Stockholm. Enligt uppgifter från polis och räddningstjänsten ska branden ha föregåtts av en explosion.

När den första räddningsstyrkan kom till platsen vällde det ut rök från andra våningen på byggnaden och fönster och dörrkarmar i byggnaden var urblåsta. 

– Det är ganska mycket materiella skador, dels på fönster som har släppt och en del murbruk som har släppt, säger Magnus Andersson, ledningsoperatör vid Storstockholms räddningscentral.

Det finns inga uppgifter om några personskador. Vid halv tre var branden släckt och räddningstjänsten koncentrerade sig på att få tag i näringsidkare som huserar i centrumhuset, för att kunna komma in i byggnaden och undersöka de materiella skadorna vidare.

Larmet kom in vid 01-30-tiden och de första uppgifterna talade om att någon kastat en in molotovcocktail i byggnaden. Men vad som orsakat explosionen och branden var strax före klockan tre på natten oklart.

– Vår arbetshypotes är mordbrand, men vi vet inte vad som hänt mer än att det varit en brand och någon form av explosion. Vi har spärrat av området, säger Fredrik Andersson, vakthavande befäl vid Stockholmspolisens länskommunikationscentral.

Polisen har inlett en förundersökning om mordbrand och under torsdagen ska en teknisk undersökning av brandområdet genomföras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".