Rosenbad. Foto: TT
Rosenbad. Foto: TT

Misstänkt avlyssning vid Rosenbad

"Indikationer på att det kan finnas illegala radiosändare"
0:56 min

Politiker och tjänstemäns mobiltelefoner kan vara avlyssnade i regeringskvarteren i Stockholm. Det skriver DN.

Enligt tidningen finns det tecken på att spionutrustning, så kallade falska basstationer, som kan övervaka mobiltrafik har använts i området kring Rosenbad där såväl riksdagen och regeringskansliet finns.  

De falska basstationerna lurar mobiltelefoner i närheten att koppla sig till dem och därefter kan information plockas ur förbipasserandes mobiler.

– Vi har fått indikationer på att det kan finnas illegala radiosändare, därför har vi redan i kväll inlett en radiotillsyn på plats, säger Peter Ekstedt, presschef på Post och Telestyrelsen, till Ekot.

Vad gör ni i tillsynen?

– Man ger sig ut på plats med mätutrustning för att försöka hitta misstänkt trafik, misstänkta signaler i radionätet.

Ekstedt säger till Ekot att Post och Telestyrelsen i nuläget inte har något prognos för när de kan presentera ett resultat av undersökningen.

DN har gjort egna undersökningar kring Rosenbad och hittat liknande mönster som norska Aftenposten hittade i Oslo. Säpo kommer att utreda uppgifterna.

– Vi kommer att arbeta vidare med detta, men vad vi vidtar för åtgärder specifikt kan vi inte gå in på, säger Åsa Nilsson, operativ ledare i säkerhetsskyddet på Säpo till DN.

I Norge avslöjades i helgen samma typ av övervakning runt stortinget. Där vet man inte vem som ligger bakom övervakningen.  

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".