Blanketten som kan vara felöversatt. Foto: Max Pröckl / Sveriges Radio
1 av 2
Blanketten som kan vara felöversatt. Foto: Max Pröckl / Sveriges Radio
Eva Gezelius är tillförordnad kommunikationschef på Stockholms Läns Landsting. Foto: Max Pröckl / Sveriges Radio
2 av 2
Eva Gezelius är tillförordnad kommunikationschef på Stockholms Läns Landsting. Foto: Max Pröckl / Sveriges Radio

En till felaktig vårdöversättning hittad

" Kommer göra allt som står i vår makt"
1:15 min

Stockholms läns landsting, har hittat ytterligare en misstänkt felöversättning under sin genomgång av sitt översatta material. Tidigare har en tandvårdsfolder från vårdguiden innehållit översättningar som varit helt felaktiga.

Eva Gezelius är tillförordnad kommunikationschef för Landstinget:

– För oss är det ju naturligtvis oerhört viktigt att våra innevånare både kan begripa och lita på innehållet från landstinget så ska det naturligtvis vara, säger hon

Det var efter P4 Stockholms avslöjande att översättningen i en tandvårdsfolder var felaktig som Stockholms läns landsting beslutade sig för att göra en genomgång av samtliga sina översättningar, och nu har man hittat ytterligare en misstänkt felöversättning. Blanketten som det gäller har tagits bort och ska nu granskas närmare.

Det tidigare felet berodde på den mänskliga faktorn hos den översättningsbyrå landstinget använder, men de har inte bytt översättare utan istället krävt att byrån ser över sina rutiner, Eva Gezelius säger att man dessutom kommer anlita andra översättningsbyråer för att säkerställa att översättningarna blir korrekta:

– Vad vi måste göra, det är ju naturligtvis är att säkerställa att den här rutinen vid översättningar används och att vi är väldigt noga med att kvalitetssäkra vårt material som vi använder i kommunikationen med våra invånare, säger hon.

Tror du att det här ha skadat förtroendet för landstinget?

– Det hoppas jag ju verkligen att det inte gör, utan vi kommer nu göra allt vad som står i vår makt för att säkerställa att det inte händer igen, säger Eva Gezelius.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".