Ett trapphus i ett tolvvånings hus rasade. En person dödades och två skadades. Foto: Tobias Röstlund /TT.
En person dödades och två skadades. Foto: Tobias Röstlund /TT.

Inget brott bakom byggarbetares död

Mamma: Jag blev jättebesviken.
1:42 min

Ingen kommer att ställas till ansvar för att en ung byggnadsarbetare dog på ett bygge i Solna 2011. Åklagaren lägger ner förundersökningen. Mamman till den unge mannen som dog, är mycket besviken.

Bittan Andersson, mamma till den omkomne 26-årige Christian Wikström, fick beskedet igår i ett brev.

– Jag hade räknat med och trott på att det skulle stå åtalsdatum och allt, så jag blev jätte jätte besviken. Jag begriper fortfarande inte att dom kunde lägga ner trots det som står liksom att det är bevisat fel och brister i arbetet och ändå kan man inte åtala någon, säger Bittan Andersson.

Den 19 maj 2011 inträffar dödsolyckan. Man håller på att montera en stor trappa på bygget av Vattenfalls nya kontor i Solna, men plötsligt rasar trappan och Christian Wikström följer med i raset, tio våningar ner, och avlider och en annan byggnadsarbetare skadas.

Sedan dess har frågan utretts och gått igenom olika instanser. Enligt Arbetsmiljöverkets utredning så fanns det brister. T ex var svetsningsarbetet inte gjort på rätt sätt, trappan var inte tillräckligt stabiliserad och jobbet utfördes under stor tidspress.

Men trots det har nu Christer B Jarlås, åklagare vid Riksenheten för arbetsmiljömål, beslutat att lägga ner förundersökningen eftersom det inte går att bevisa att den eller de som varit misstänkta har gjort sig skyldiga till brott.

Bittan Andersson har vänt sig till EU-kommissionen och hoppas att de agerar.

– Det jag hoppas på är att de ställer krav på regeringen att det blir en lagändring. Där det måste bli lättare att kunna åtala och fälla arbetsgivare som struntar i de anställda. Det är ju bara tid och pengar de ser, säger Bittan Andersson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".