Anna Schelin hoppas att inbrotten kommer minska. Foto: Max Pröckl / Sveriges Radio
Anna Schelin hoppas att inbrotten kommer minska. Foto: Max Pröckl / Sveriges Radio

Fler inbrott i skydd av mörkret

Polis: 4 timmar där du visar tjuven att ingen är hemma.
1:30 min

Med mörkret så ökar inbrotten i Stockholm och en av de kommuner där det är flest är inbrott är Huddinge.

Anna Schelin arbetar med brottsförebyggande arbete i Huddinge:

– Det känns jättetråkigt, för det är många människor som drabbas. En otrolig kränkning för de som drabbas otroligt jobbigt för de som drabbas, många vågar knappt gå hem, säger hon.

 Från den första till den tionde december i år så har det begåtts 22 inbrott i huddinge, dubbelt så många som förra året och i hela Stockholms län så har inbrotten ökat med ett tiotal procent under den här perioden sen förra året.

 Anna Schelin som arbetar med brottsförebyggande arbete på Huddingepolisen säger att att det brukar vara dubbelt så många inbrott från oktober till mars som det är från april till september. Tjuvarna bryter sig in, i skydd av mörkret:

 – Från klockan 14 så är det ju mörkt.. kommer du hem vid 17-18 så är det 4 timmar som du visar tjuven att här är ingen hemma.

Förutom att ha ljustimer så säger Anna Schelin att det finns en rad åtgärder man kan vidta för att undgå att drabbas av inbrott. Lås alltid båda låsen på ytterdörren och se till att fönstren inte går att öppna med en insträckt hand.  

För en tid sen så lanserade polisen webbplatsen samverkanmotbrott.se för de som vill veta mer om hur man kan skydda sig mot inbrott. Men Anna Schelin tror inte att inbrotten blir färre förrän mörkret lämnat oss:

– Det brukar ju klinga av om inte annat till våren när det blir ljusare naturligtvis, men vi hoppas ju inte att det håller i sig nu. Det bästa förebyggande sättet är ju ändå att polisen griper inbrottstjuvarna och den största hjälpen kan vi ha där av allmänheten, ring när du ser någon gå in på grannens tomt, ring inte efter att tjuven varit inne i huset tio minuter och är på väg ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".