Kvinna dricker vin. Foto: Fredrik Sandberg /TT.
1 av 2
Socialtjänsten har svårt att få barnen berätta. Foto: Fredrik Sandberg /TT.
Beatrice Jakobsson och Helena Lindenius på socialtjänsten i Nacka. Foto: Sara Cosar/Sveriges Radio
2 av 2
Beatrice Jakobsson och Helena Lindenius på socialtjänsten i Nacka. Foto: Sara Cosar/Sveriges Radio

Barnombud ska hjälpa utsatta i Nacka

Ombud med egen erfarenhet
1:21 min

Det kan vara svårt för barn till missbrukande föräldrar att berätta vad de varit med om för socialtjänsten. Nacka och Tyresö kommun inför därför ett ombud som ska föra deras talan.

Sedan i november kan ungdomar som har kontakt med socialtjänsten i Nacka kommun och Tyresö kommun få tillgång till ett barnombud. Barnombudet ska vara en slags länk mellan ungdomen och myndighetspersonerna vid en utredning.

– Ungdomen kan ju berätta någonting för barnombudet som barnombudet sedan berättar om ungdomen tycker att det är jobbigt, och hålla den kontakten, säger Helena Lindenius, chef för öppna insatser på socialtjänsten i Nacka.

– Det är mycket att hjälpa barnen att våga prata och berätta hur det egentligen är, för det tror jag inte att socialtjänsten alltid lyckas med, säger Beatrice Jakobsson, verksamhetsutvecklare på socialtjänsten i Nacka.

Barnombudet kommer från organisationen Maskrosbarn, som samarbetar med kommunerna. De som grundade organisationen kommer från familjer med missburkande föräldrar eller föräldrar som mått psykiskt dåligt. Det kan vara en fördel, tror Beatice Jakobsson.

– Åtminstone när barnen har egna erfarenhet som som personen hos Maskrosbarn har. Att föräldrarna har egna bekymmer, då tror jag det är jätteviktigt att man kan säga till barnen att "jag vet ungefär vad du pratar om". Det blir också en slags förebild och hopp också, att det har gått så pass bra för den här personen, säger hon.

Både hon och Helena Lindenius tror att fler kommer att använda sig av ett barnombud.  

– Jag tror att alla socialförvaltningar i Sverige sitter med det dilemmat, att vi inte alltid kommer till tals med barn. Det är fler än vi som tycker att det är en utmaning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".