Den svenska minnesceremonin i Khao Lak, Thailand på ettårsdagen efter Tsunamikatastrofen i Sydostasien. I skymningen skickades 543 rispapperslampor upp mot himlen för att minna om de 543 svenskar som miste livet i katastrofen. Foto: Dan Hansson /TT.
1 av 2
Svensk minnesceremoni i Khao Lak. Arkivfoto: Dan Hansson /TT.
Minnesceremoni på skansen ett år efter tsunamikatastrofen. Foto: Anders Wiklund/Scanpix
2 av 2
Minnesceremoni på Skansen efter tsunamikatastrofen. Arkivfoto: Anders Wiklund/TT.
Tsunamin - tio år senare

Skolornas krisarbete bättre sedan tsunamin

Rektor Vibeke Eriksson: Barnen frågade om hon var död
1:31 min

Elever i Bromma miste en av sina skolkamrater i flodvågskatastrofen i Sydostasien för tio år sedan. Eleverna fick bra stöd, men i dag finns en större beredskap på arbetet efter en katastrof.

Den 26 december är det tio år sedan tsunamikatastrofen i Thailand över 500 svenskar omkom.

Då, 2004, var Vibeke Eriksson rektor för tre skolor i Bromma. Hon minns tydligt det första samtalet där hon fick veta att i en av skolornas elever hade drabbats. Mamman kom hem ensam. Pappan och deras två döttrar var borta.

– De var saknade hela våren och hittades inte förrän framåt sommaren. Frågan från barnen, "är hon död" pratade vi mycket om hur vi skulle svara på. Vi svarade att vi trodde det, berättar Vibeke Eriksson.

Barnen på Vibekes skolor - Olovslundsskolan, Nockebyhovsskolan och Nockebyhovs särskola - var från sexårsverksamhet och upp till femte klass. Hon, och andra rektorer i Stockholm, hade krisplaner och hon visste vad hon skulle göra när det katastrofen inträffade.

– Vi var ju inte förberedda på något sådant här, för vem var det, men vi var väl förberedda organisationsmässigt. Det var viktigt för oss att skolan skulle vara som vanligt. Det är någon som har sagt att det är bra att ha matte varje måndag när man är i sorg. Men det var naturligtvis många fler vuxna och hade uppbackning från alla håll så att eleverna fick prata, säger hon. 

Enligt säkerhetssamordnaren på Stockholms stads utbildningsförvaltning, Roger Adolfsson, är en stor skillnad sedan tsunamikatastrofen att man har stor beredskap när det gäller själva erfterkrisarbetet. Psykologer och jourer kan snabbt rycka in.

Vibeke Eriksson säger att man då, 2004 när det hände, lärde sig vikten av bra samarbete. 

– Både inom skolan och med föräldrarna på vår skola, och med hela stadsdelen och hela staden.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".