Stefan Björkqvist, säkerhetschef på trafikledningen vid Trafikverket. Foto: Julia Brynolfsson/Sveriges Radio
Stefan Björkqvist, säkerhetschef på trafikledningen vid Trafikverket. Foto: Julia Brynolfsson/Sveriges Radio

Allt fler obehöriga på järnvägsspåren

Trafikverket: Vi vet inte varför de är där
1:32 min

Enligt Banverket händer det allt oftare att trafiken måste stoppas till följd av att folk rör sig på spåren. Nu ska man försöka åtgärda problemet.

Idag upptäcktes återigen att obehöriga personer befann på järnvägsspåret, den här gången i Stuvsta och Älvsjö. Nu vill man med ökad spaning stoppa problemet.

– Vi har sett en ökad tendens av spårspring, och vi håller på och analyserar det hela. Vi har ett antal människor som tyvärr försöker ta sina liv på våra järnvägsspår men just nu har vi sett en ökande tendens och vi försöker ha kontroll på det nu, säger Stefan Björkqvist, säkerhetschef på trafikledningen.

Tågtrafiken har fått stoppas fyra gånger den senaste tiden, vad har det handlat om då?

– Våra tågförare från järnvägsföretagen har upptäckt personer nere i tunnlar och i spåren och vad de gör där vet vi inte för vi har inte fått tag i dem. Det vi gör i det läget är att vi stannar all trafik på det spåret, och på intilliggande spår om det behövs, och sen skickar vi in nästa tåg med reducerad hastighet för att kunna stanna om det skulle vara någon där inne, säger han.

Han säger att den intensiva trafiken i Stockholm gör att det snabbt blir stora tågstopp. Enligt Stefan Björkqvist har man extra spaning efter personerna som rör sig på spåren.

– Vi har lite dålig koll, vi vet att det finns obehöriga men inte varför de är där, säger han.

Vilka risker finns det?

– Dels finns det ström högre upp och det kommer tåg i full fart, då kan man riskera att bli ihjäl körd om man står vid spåret.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".