Bostadsminister Mehmet Kaplan. Photo: Henrik Montgomery / TT.
Mehmet Kaplan. Photo: Henrik Montgomery / TT.

Bättre lokaltrafik ska göra områden mer attraktiva

Mehmet Kaplan: Vi vill göra oattraktiva områden mer attraktiva
1:39 min

Även mindre attraktiva områden i städerna måste göras attraktiva för att komma tillrätta med bostadsbristen i våra storstäder, säger bostadsministern Miljöpartisten Mehmet Kaplan

Vi har i en rad inslag rapporterat om att både bostadsbristen och trångboddheten ökar i våra storstadsregioner. Det drabbar framförallt unga vuxna.

– Vi vill bygga ut städerna på ett sådant sätt att vi bygger ihop dem samtidigt, lägen som ses som oattraktiva idag blir attraktiva genom att man drar dit bra kollektivtrafik, säger Mehmet Kaplan

Enligt Statistiska centralbyrån var över 150 000 personer trångbodda i Stockholm, Göteborg och Malmö förra året. Mer än hälften av dem var mellan 16 och 34 år.

För att få ingång bostadbyggandet vill Mehmet Kaplan också förenkla reglerna för byggandet.

Hans Lind som är bostadsforskare på Kungliga tekniska högskolan, KTH, i Stockholm säger att lösningen på bostadsbristen inte enbart ligger i att bara bygga mer.

Det måste också till ett byggande som är direkt riktat till människor som inte har så mycket pengar, så kallad social housing.

– Det finns också kritik mot den typen av byggande, om att det leder till ytterligare segregering och har undanträngningseffekter, vi är inte emot systemet som leder till ökande byggande, men vi måste vara varsamma när vi inför den typen av metoder som visat sig på andra ställen på kontinenten varit återvändsgränder, säger Mehmet Kaplan.

Mehmet Kaplan lyfter istället fram en satsning i Göteborg där kommunen ställt krav på bolaget som ska bygga husen att hyran ska hamna på en viss nivå.

– Om det faller väl ut i Göteborg så måste majoriteterna i Stockholm, Malmö och dom andra städerna har problemen testa, säger Mehmet Kaplan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".