Sundbybergs idrottschef Mikael Eljenmyr är initiativtagare till det årliga julbadet. Foto: Julia Brynolfsson/SR
Sundbybergs idrottschef Mikael Eljenmyr är initiativtagare till det årliga julbadet. Foto: Julia Brynolfsson/SR

Julbad för behövande i Sundbyberg

"Duscha, basta och hoppa ner i vår nya bassäng"
3:05 min

På julafton bjuder Sundbybergs simhall in till ett årligt julbad. Hemlösa, ensamstående och de som vill umgås med andra är välkomna till simhallen.

– Vi öppnar våra portar klockan nio, då får de duscha, basta och hoppa ner i vår nya bassäng. Sedan har vi sex till åtta frivilliga frisörer som kommer hit och klipper dem. Vi har också fotbehandling. Sedan efter det har vi gjort som en liten klädaffär i simhallen så att de får nya kläder. Därefter är det julbord tillsammans med Centrumkyrkan, berättar Mikael Eljenmyr som är idrottschef i Sundbyberg.

Det är tredje året i rad som ni gör det här och det var du som drog igång julbadet, varför då?

– Jag har ju sett att jag kan gå hem och äta middag varje dag med min familj, men det kan inte alla göra så jag kände att vad kan jag bidra med? Jo jag har en simhall som jag kan låna och jag har massa av vänner som vill ställa upp, även företag vill ställa upp och skänka saker. Så det var min tanke, att visa medmänsklighet mot andra, säger Mikael Eljenmyr, idrottschef i Sundbyberg.

Julbadet i Sundbybergs simhall drar igång klockan nio på julafton och pågår fram till klockan tolv. För tillfället pågår en stor om- och tillbyggnad i simhallen, som ska stå klar den 31 januari. Julbadet på julafton är en smygpremiär och julbadarna är de första badarna i de nya bassängerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".