Filippa Reinfeldt
Foto: Scanpix

Reinfeldts sidbyte provocerar

Att förra landstingsrådet Filippa Reinfeldt går till en privat vårdkoncern väcker kritik.

– Det är ju ingen vild gissning att det är payback för hennes privatiseringsvåg, säger Veronica Palm (S), vice ordförande i riksdagens socialutskott.

Moderaten Reinfeldt har varit sjukvårdslandstingsråd i Stockholms läns landsting. I mitten av oktober lämnade hon politiken. Det nya jobbet börjar den 1 februari.

Att så snart efteråt börja hos Investor-ägda vårdkoncernen Aleris ser hon inga problem med.

– Allt jag har gjort som förtroendevald politiker finns i offentliga handlingar, så det är inga hemligheter jag tar med mig. Sedan har jag ett brett kontaktnät, det tror jag att alla förstår, säger Reinfeldt som kommer att ingå i Aleris koncernledning.

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) anser att hennes snabba karriärbyte aktualiserar frågan om Sverige behöver ett regelverk för politiker som går till näringslivet. Tidigare har han aviserat att en utredning ska tillsättas som ser över karantäns- och övergångsregler för statsråd och statssekreterare.

Nu breddas utredningsdirektiven till att även omfatta politiker inom landsting och kommuner.

– Det finns mot bakgrund av dagens händelse ett behov av att utreda vad som bör gälla inom hela den offentliga förvaltningen, säger han.

Annars är han återhållsam i fallet Reinfeldt:

– I egenskap av statsråd är det inte min uppgift att bedöma lämpligheten i enskilda människors etiska överväganden.

Helena Sundén, generalsekreterare för Institutet mot mutor, efterlyser något slags oberoende organ som avgör vad som är lämplig karenstid för en politiker som byter intressesfär. Institutet anser att tre månader är ett minimum, som inte kan gälla för personer med specifik kunskap i affärer som kan gynna en viss verksamhet.

– Har man suttit med precis de frågorna på andra sidan förhandlingsbordet bör det gå längre tid, anser Helena Sundén och syftar på Reinfeldt.

Aleris koncernchef Liselott Kilaas välkomnar den före detta politikern till företaget: "Filippa har djupa kunskaper inom främst sjukvård men även inom omsorg. Hon har varit banbrytande i att utveckla uppföljning och kvalitet men också i att göra vården och omsorgen mer inriktad på patienters och brukares behov."

Veronica Palm anser att Reinfeldts sidbyte sticker ut:

– Det är väl det mest extrema exemplet på någon som så snabbt går från ansvarig ställning till lobbyverksamhet och det väcker åter frågan om behovet av karenstid för politiker.

Hon misstänker att värvningen är en återbetalning till Reinfeldt för beslut som gynnat privata vårdbolag.

– Det kommer vi aldrig att få veta, men att så tydligt gå till en bransch som man ansvarat för och samtidigt varit en privatiseringsprinsessa, det ger skäl till att se över lagstiftningen, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".