Ledsen ettårig flicka med napp får tröst av mamma. Foto Fredrik Sandberg /TT.
Kvinnojourer försöker skapa julkänsla för barnen. Foto Fredrik Sandberg /TT.

Hundratals barn firar jul på kvinnojourer

"Vi har julpyntat och köpt julklappar"
1:42 min

Det är inte alla barn som firar jul i trygghet med sin mamma och pappa. Hundratals barn i landet tillbringar julhelgen på flykt undan en våldsam förälder.

– Vi försöker göra det så hemtrevligt som möjligt så att de får julkänsla och julfrid som alla barn är värda. Vi har julpyntat och köpt julklappar och har fått en hel del julklappar från folk som har skänkt. Vi tänker också att vi ska ha en julgran och att någon bland personalen ska klä ut sig till tomte, berättar Mariana Österblom, verksamhetsansvarig på kvinnojouren i Fagersta.

Det är fullt med overaller och barnvagnar på rad i hallen och det doftar gott av julbak från köket. Men stängslen är höga runt byggnaden och fönstren är av okrossbart glas. Det här är ett så kallat skyddat boende som tar emot kvinnor och barn som måste lämna ett våldsamt hem.

Riksförbundet för kvinno- och tjejjourer i Sverige ROKS och kvinnojourernas riksförbund, Unizon, uppskattar att över 300 barn tillbringar julhelgen på en kvinnojour.

Till jul försöker Mariana Österblom och hennes kollegor på kvinnojouren skapa ett så normalt firande som möjligt.

– Vi försöker visa barnen att man kan fira jul i lugn och ro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".