Internationell stöldliga med koppling till Stockholm avslöjad. Arkivbild: Anders Wiklund/TT.
Internationell stöldliga med koppling till Stockholm avslöjad. Arkivbild: Anders Wiklund/TT.

Stöldliga avslöjad på övervakningsfilm

Internationell stöldliga avslöjad.
1:25 min

En internationell stöldliga som specialiserat sig på att stjäla i smyckes- och telefonbutiker i Sverige har avslöjats av polisen. Ligan har kopplingar till Stockholm.

Det är polisen i Skellefteå som ligger bakom utredningen som nu lett till att en man gripits, och ytterligare två män är efterlysta.

I våras fick polisen i Skellefteå in en anmälan om grov stöld i en guldaffär. På butikens övervakningsfilm går det att se två personer som öppnar ett av glasskåpen i butiken. De stjäl smycken medan personal och kunder befinner sig bara meter därifrån. Liknande tillvägagångssätt av mobiltelefonstölder, där samma personer återkommer, anmäls sedan i Luleå och Örnsköldsvik.

Enligt polisen i Skellefteå agerar tjuvarna skickligt och iskallt. Med hjälp av egentillverkade nycklar och verktyg kan de ta saker ur butikerna utan att någon märker något.

Så småningom visar det sig att samma personer dyker upp på övervakningsfilm i samband med stölder i Haninge söder om Stockholm, en av männen kan på så sätt identfieras och det beslutas om husrannsakan.

Den slutar i en återvändsgränd eftersom det bara finns en postbox på adressen. Men någon dag senare ringer mannen själv in till polisen och undrar varför man söker honom, och på så sätt kan han kopplas ihop med minst 15 olika stölder på flera håll i landet, och i Norge.

Polisens spaningar leder sen fram till en lägenhet söder om Stockholm med stora mängder stöldgods, brottsverktyg och identitetshandlingar.

Mannen grips till slut på en restaurang i Stockholm, och två män som också ingår i ligan är nu efterlysta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".