Villor och i bakgrunden ett flerfamiljshus. Foto: Henrik Montgomery /TT.
1 av 2
Mer för pengarna utanför Stockholm. Foto: Henrik Montgomery /TT.
Per-Arne Sandegren. Foto: Pressbild.
2 av 2
Per-Arne Sandegren, analys- och it-chef på Svensk Mäklarstatistik. Foto: Pressbild.

Bostadspriserna ökar mest i Sigtuna och Haninge

Analytiker: Ser ingen tendens till avmattning
1:40 min

Lägenhetspriserna fortsätter att öka snabbt i Stockholms län, och procentuellt är ökningarna nu störst i kommuner en bit ut från Stockholms stad.

De senaste två åren har prisökningarna varit högst i Haninge och Sigtuna, visar siffror som Svensk Mäklarstatistik tagit fram för P4 Radio Stockholm.

– Priserna ökar lite mer ju längre du kommer ut. Fortfarande i innerstaden och närkommuner så har vi uppgångar, men de är större ju längre ut man kommer, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Mäklarstatistik.

Hur kommer det sig?

– Ja, det är väl helt enkelt så att man får mer boende eller ett större boende ju längre ut man kommer.

De senaste två åren har bostadspriserna i länet procentuellt sett ökat mest i Sigtuna och Haninge - i båda kommunerna med över 40 procent. I Stockholm och närkommuner, som Solna och Sundbyberg, var ökningen samtidigt drygt 20 procent.

I kronor räknat är bostadsrätterna naturligtvis fortfarande mycket dyrare i centrala lägen, men Per-Arne Sandegren tror att trenden med större prisökningar en bit ut från staden kommer att fortsätta.

– Ja, jag tror allmänt sett att vi vet ju inte hur länge prisökningarna kommer att hålla i sig men så länge konjunkturen är god ser vi kanske inte någon riktig avmattning på det området. Och det är troligt att anta att nivåerna är så pass höga i de centrala områdena att det är troligt att det går upp lite mer i områden längre ut.

I många år har bostadsrättspriserna ökat mångdubbelt mer än inflationen. Hur är det möjligt?

– Ja, det kan inte pågå för evigt. Men de som har varit etablerade och köpt sitt boende och är etablerade på arbetsmarknaden, de har under ett par års tid fått mer i plånboken. Samtidigt har räntorna varit låga, och till och med gått ner. Det är väl ett av skälen, att vi ser att folk som är etablerade på bostads- och arbetsmarknaden har haft ganska gott om pengar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".