RFSU ger sexualundervisning till unga män i häkte

8:51 min

Utbildningen ges till unga män som på grund av att de sitter i häkte missar sexualundervisningen i skolan. 

– Syftet med den här sexualundervisningen är att ifrågasätta en machokultur och att prata om normer och värderingar men också om hur man skyddar sig mot sjukdomar. Det här är ju ungdomar som skulle ha gått i skolan om de inte satt i häktet och då fått sexualundervisning som alla andra. Men nu riskerar de att missa den nödvändiga undervisningen som vanligtvis erbjuds och det kan ju få konsekvenser på flera sätt, säger Ellen Nordlund som är projektledare i sexualupplysning på RFSU Stockholm.

På ungdomsavdelningen i häktet i Sollentuna där undervisningen hålls sitter unga män i åldrarna 15-24 år. De som sitter häktade träffar väldigt sällan någon men får vid vissa tillfällen träffa varandra. Och det är då sexualundervisningen hålls.

– Jag har arbetat med ungdomar på häktet i flera år och märker av att det finns en machokultur som behöver diskuteras. Det ska sägas att det här är ju helt frivilligt men de som varit med tycker att det är både roligt och intressant. Vad jag vet är det här första gången en sådan här satsning görs och mottagandet har som sagt varit mycket bra, både från ungdomarna och Kriminalvården. Vi kommer att hålla två undervisningstillfällen nästa år och efter det ska vi sätta oss ner för att utvärdera projektet och se hur vi kan utveckla och sedan sprida arbetssättet till fler häkten i Sverige, säger Louisa Ismail som är kriminalvårdare på häktet i Sollentuna.