David Hellenius och Izabella Scorupco i Micke och Veronica. Foto: Jonath Mathew.
David Hellenius och Izabella Scorupco i Micke och Veronica. Pressbild: Jonath Mathew.

Här är filmerna du ska se — och inte se

"Yxiga repliker och intetsägande sommarbilder"
4:52 min

Fem av juldagens premiärer betygsätts av vår filmrecensent Björn Jansson. Och det blir allt från svenska komedin Micke och Veronica till familjefilmen Pingvinerna från Madagaskar.

Micke och Veronica spelas av David Hellenius och Izabella Scorupco. Han är snickare, frånskild med en dotter, och hon läkare med en son i samma ålder. De två träffas när han ska lägga en offert på hennes kök och ganska snart står han där i sovrummet med sitt verktyg (ja, på den nivån är skämten mellan de två i denna komedi).

Riktigt roligt blir det inte förrän Suzanne Reuter, Veronicas överklassmamma träder in i handlingen och har synpunkter på Micke. Eller när Mickes pappa dyker upp, en gammal rocksångare och smörig charmör, spelad av Philip Zandén. Då kommer den komiska tajmingen fram och vi kan skratta.

Micke och Veronika är popcornsunderhållning och då kanske man kan överse med lite yxiga repliker, och intetsägande somriga inklippsbilder emellanåt. Men här blir det för mycket sånt. Det är som om ingenting, verkligen ingenting, får kännas på allvar. Då blir det som filmbolaget säger i reklamen - en omogen relationskomedi.

Mitt betyg blir en tvåa, men ansatser mot trean när de erfarna skådespelarna kommer in.

Pingvinerna från Madagaskar blir antagligen julens familjefilm, och den går i blixtrande tempo. Ibland är den riktigt kul, ibland bara snabb. Handlingen är ganska oväsentlig, det är action och skratt det bygger på med igenkänningen från de tre animerade Madagaskarfilmerna. Ett plus ska ges till den svenska dubbningen - rösterna är personliga och väl valda - trots att det som oftast är roligast att lyssna på orginalrösterna.

Jag ger en trea till Pingvinerna från Madagaskar.

Mr Turner är julhelgens storfilm för de som gillar det brittiska. Den handlar om nationalmålaren William Turner. Han målade stora sjöslag och landskap under tidigt artonhundratal, och han drog sig inte för att säga vad han tyckte. Han rörde sig bland kungligheter men föredrog en hyresvärdinna i Chelsea som tillflykt och senare maka.

I filmen spelas Turner av Timothy Spall som en del känner igen som Peter Pettigrew i Harry Potter-filmerna. Hans porträtt drar ibland åt det kufiga hållet, och fördjupas inte så som jag hade önskat. Men det är brittiskt och det är välgjort. Mitt betyg blir en trea till Mr Turner.

Julhelgens slakt står Exodus - God and Kings för. Christian Bale spelar Moses som växer upp i det kungliga palatset, men söker sina rötter och får nog av att se hur det egna folket behandlas.

Man kan inte säga att han har så stor empati direkt. Han ser stillatigande på när barn och gamla dödas av härskaren, för att invänta rätt tillfälle att göra uppror. Att så många oskyldiga egyptier dör när Gud sänder farsoter över Egypten rör honom inte. Exodus är ungefär som Noah i våras. En film med masscener och dödande - en film där huvudpersonen känns utbytbar mot vilken annan Hollywood-gud som helst. Det skulle kunnat vara Noah, eller Thor, eller Hercules. Mitt betyg blir en svag tvåa.

Bird People är julhelgens smala film - en film för cineasterna. Det är en fransk film som utspelar sig under några dygn på ett flygplatshotell utanför Paris där vi möter en amerikan, en stressad projektledare som får nog och hoppar av. Via skype berättar han för frun att han tänker stanna i Paris och han ringer chefen för att säga att han hoppar av.

Vi får också följa en ung städerska på hotellet. Hon drömmer sig bort och vaknar bland fåglarna på hotellets takterass. Det här är både dröm och verklighet, och något för den som vill ha något annorlunda. Mitt betyg blir en trea.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".