Rinkeby elever som startade kampanj för att stoppa utvisning
Klasskamraterna på Rinkebyskolan som startade kampanjen på sociala medier för att stoppa utvisningen av 16-åriga Kainat från Pakistan. Från vänster, Hodan Mohamed, Sumaya Artan, Amal Ali, Ikran Fouad, Irma Fazlic. Foto: Sara Cosar/ Sveriges Radio

Migrationsverket avslår Kainats ansökan

Jurist: Ett av de sämsta beslut jag har läst
1:08 min

Migrationsverket har beslutat att avslå 16-åriga Kainat Ali och hennes mammas ansökan om uppehållstillstånd. De bor i Rinkeby i Stockholm och hotas av utvisning till Pakistan.

Utvisningen av 16-åriga Kainat Ali som bor i Rinkeby i Stockholm har fått stor uppmärksamhet, inte minst på sociala medier under hashtaggen Låt Kainat stanna.

Kainat Ali har varit i Sverige i fyra år och om hon utvisas till Pakistan är hon rädd för att hon ska bli könsstympad, bortgift och i värsta fall dödad.

Martin Soner som är Kainats jurist är kritisk till Migrationsverkets beslut och säger att det kommer att överklagas till Migrationsdomstolen.

– Det här är en bedömning som vi från vårt håll verkligen kritiserar. För egen del så vill jag konstatera att det här är ett av de sämsta beslut som jag har läst på mycket länge och då tar vi ändå del av en hel del beslut, säger Martin Soner som är Kainats jurist.

Varför då?

– Det finns en rad olika orsaker till att jag säger på det här sättet och jag tycker att man inte har tagit hänsyn till eller ens berört avgörande bevisning, man följer inte vedertagna principer som man ska ta hänsyn till vid trovärdighetsbedömningar och man drar också slutsatser helt opassande utifrån rena antaganden på ett osakligt sätt, säger Martin Soner.

Hur reagerade Kainat och hennes mamma på beskedet?

– De har naturligtvis reagerat med att må väldigt dåligt av det här. Man ska ju då ha i åtanke att det har tagit en väldigt lång tid för Migrationsverket att handlägga det här ärendet och det har under den här tiden tvingats leva i en väldigt osäker situation. Det här beslutet innebär då att de fortsättningsvis kommer att ha en osäker situation och inte veta vad som kommer hända i framtiden, säger Martin Soner.

Fredrik Bengtsson som är presschef på Migrationsverket säger till P4 Radio Stockholm att deras samlade bedömning visat att det inte är trovärdigt att Kainat skulle råka ut för det hon är rädd för om hon utvisas till Pakistan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".