Karolinska Institutets entré i Solna. Foto: Hasse Holmberg /Scanpix.
Arkivfoto: Hasse Holmberg /TT

Tandläkarstudent fick inte ha långärmat

DO: KI kan tvingas betala ersättning
1:02 min

Diskrimineringsombudsmannen tänker stämma Karolinska institutet i Solna för att ha diskriminerat en tandläkarstudent på grund av hennes tro.

En kvinna som studerar till tandläkare på Karolinska institutet i Solna fick inte ha långärmade jobbkläder istället för kortärmade, på grund av sin tro. Det är diskriminerande menar Diskrimineringsombudsmannen, DO.

– Det här rör sig om en väldigt viktig fråga för den här kvinnan bland annat som inte ges möjlighet att ta den här utbildningen. Hon får en konflikt mellan sin religion och möjlighet till utbildning, säger Martin Mörk som är chef för DOs processenhet.

Vad kan det få för konsekvenser för Karolinska institutet och utbildningen?

– Först är det så att KI måste ta ställning till hur de ser på det här själva och om vi har olika uppfattningar i diskrimineringsfrågan så blir det en domstolsprövning som då kan leda till att KI tvingas betala diskrimineringsersättning, säger Martin Mörk.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".