Innestående kaffe. Foto: Sara Cosar/Sveriges Radio
I entréen sitter lappen med erbjudandet. Foto: Sara Cosar/Sveriges Radio

Kaféernas extra kaffe kan hämtas ut av behövande

"Det är väldigt positiva reaktioner"
5:11 min

Att köpa en extra kaffe när du är och fikar, som någon annan som är mer behövande sedan kan hämta ut. Det är Suspended Coffee eller innestående kaffe. Ett par kaféer i Stockholm har anammat idéen.

Ett av dom kaféerna som erbjuder extra kaffe, eller soppa, är Under Kastanjen i Gamla stan. Varje gång en kund handlar en soppa, smörgås eller kaffe extra skrivs det upp och sedan kan någon som behöver komma till fiket och lösa ut maten. Robin Karlsson är personalansvarig, han säger att det är fler som köper något extra att ge bort under vinterhalvåret.

– Då kanske man själv kommer på att det är gott med soppa och att vissa inte kan köpa det. Det tar ju alltid lite tid med nya saker, nu är det jättemånga som kommer in, säger han.

Kaféet samarbetar med Situation Stockholm, och de som säljer tidningen vet ofta att det går att komma hit, berättar Robin Karlsson.

– Men är man inte med där på något sätt är det svårt, de som är här tycker att det är jättebra men det är ju kunder, säger han.

Vad får ni för reaktioner av de som handlar?

– Det är väldigt positiva reaktioner, extremt positiva. Speciellt nu på höst- och vinterhalvåret.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".