traktor hjullastare
Kollisionen skedde i närheten av Huvudsta torg. Foto: Henrik Montgomery/TT

Pendeltågsstopp efter kollision med traktor

Olyckan orsakade stopp i båda riktningar mellan Stockholm och Bålsta. Trafiken beräknas vara som vanligt klockan 06 på julaftons morgon.

– Nu får jag precis ett sms om att ett spår mellan Sundbyberg och Centralstationen kommer vara farbart inom kort, men tågen kommer behöva köra med sänkt hastighet, sade Johan Nordgren på SL:s pressjour strax efter klockan 22.

Hur olyckan gått till kan Nordgren inte svara på, mer än att de två fordonen kolliderat. Lars Lindberg på räddningstjänsten säger till TT att det var en hjullastare som fått stopp på spåret och att tåget körde in i den.

– Föraren hade hoppat ur maskinen, men tåget smällde på ganska bra så hjullastaren blev demolerad, säger Lars Lindberg, ledningsoperatör på räddningstjänsten i Stockholm till TT.

Planen var först att passagerarna skulle gå längs spåret, men sedan inväntades istället ett annat tåg som hämtade upp hundratalet passagerare som befann sig på det skadade tåget.

SL:s resenärer uppmanades att ta tunnelbanans blå linje till Sundbyberg, där ersättningsbussar trafikerat sträckan mellan Sundbyberg och Spånga. Men framåt klockan 23 ska ett spår vara körbart på sträckan, dock med förseningar som följd av den sänkta hastigheten.

Pendeltågslinjen norrut mot Märsta/Arlanda har inte påverkats av olyckan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".