stockholm vy luft
Foto: Claudio Bresciani/TT

Stockholmsluften har blivit renare

"Dubbdäcksförbudet har haft effekt"
1:39 min

I år klarar Stockholm för första gången EU:s gränsvärden för luftpartiklar. Minskningen beror delvis på dubbdäcksförbudet och kommer innebära färre sjukhusbesök och färre dödsfall, enligt Christer Johansson vid miljöförvaltningen.

– 2014 kommer vi klara gränsvärdena för partiklar. Det är första gången någonsin för Stockholms stad, säger Christer Johansson, miljöutredare på miljöförvaltningen i Stockholm.

Sedan början på 1990-talet har man mätt halten av partiklar i Stockholms innerstadsluft, och fram tills i år har luftkvaliteten varit sämre än EU tillåter. Men nu visar mätningarna för första gången att Stockholm klarar av att leva upp till EUs gränsvärden för luftpartiklar.

Det här beror på två saker. Dels har förbudet av dubbdäck i innerstan haft effekt och dels har spridningen av en vattenlösning innehållande kalcium-magnesium acetat visat sig framgångsrik. Vattenlösningen håller vägbanorna fuktiga och binder därmed partiklarna vid vägbanan.

Det är ett viktigt mål som nu nåtts enligt Christer Johansson, miljöutredare på miljöförvaltningen i Stockholm, eftersom höga partikelhalter i luften både kan ge lungsjukdomar och hjärt- kärlsjukdomar.

– Det innebär bättre luft, färre sjukhusbesök och färre förtida dödsfall. Så det är bara positivt, säger Christer Johansson, miljöutredare i Stockholm.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".