Duvboskolan. Foto: Bevara Duvboskolan/Wordpress.
1 av 2
Foto: Gruppen Bevara Duvboskolan.
Maria Bohman Kreij, Kristdemokraterna Sundbyberg.
2 av 2
Kommunalråd Maria Bohman Kreij (KD) tycker synd om eleverna. Foto: Kristdemokraterna.

Duvboskolans utbyggnad stoppas

Maria Bohman Kreij (KD): Det är rent oseriöst
1:48 min

Utbyggnaden av Duvboskolan stoppades precis innan jul. Förslaget röstades igenom av oppositionen och får Kristdemokraterna att reagera starkt.

Konflikten om Duvboskolan är långt ifrån ny. Ombyggnationerna har stötts och blötts i uppåt tio år.

Idag går ungefär 225 elever i skolan. Planen var att bygga ut för att rymma 430 elever.

– Det första är att det är synd om våra barn för de kommer att få vänta länge nu på grund av det här beslutet. Det andra är att jag tycker att det är rent oseriöst. Ett av partierna som var med och stoppade det, Miljöpartiet, var starkt pådrivande i förra mandatperioden när de var med och styrde, säger Maria Bohman Kreij (KD).

I Sundbyberg är det Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna som styr. I opposition sitter Moderaterna, Folkpartiet och Miljöpartiet som röstade ner förslaget. Partierna, liksom protesterande föräldrar, anser att utbyggnaden inte är bra för barnen. Skolgården blir mindre och trafiken i området tätare.

Oppositionsrådet Siyamak Sajadian Sasanpour (MP) menar att Kristdemokraterna och de övriga majoritetspartierna i Sundbybergs kommun borde ha arbetat parallellt med att ta fram ett alternativ till det förslag som fullmäktige beslutade om hösten 2013, och som nu alltså stoppats.

Syftet med ett alternativt förslag är att kunna anpassa sig till kritik och överklaganden från bland annat boende i området. Beslutet om att stoppa bygget, menar Sasanpour (MP), är det enda sättet att tvinga fram ett alternativt förslag.

– Vi måste hitta andra alternativ. Vi får se om det finns. Att stoppa hela projektet var inte Miljöpartiets, Folkpartiets och Moderateras mening, säger han.

Även Siyamak Sajadian Sasanpour (MP) tycker att turerna om Duvboskolan har pågått länge.

– Fortfarande pågår den här diskussionen, hur länge ska vi gå vidare med den?

Vad är ditt svar?

– De måste hitta ett alternativ direkt och börja jobba med det direkt.

Det håller inte Maria Bohman Kreij (KD) med om. Hon vill inte ta fram något nytt förslag.

– Vi ser att Duvboskolan fortsätter byggas ut, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".