Ett fritidshus brann ned på Svartlöga Foto: Kustbevakningen
Ett fritidshus brann ned på Svartlöga i söndags. Foto: Kustbevakningen

Oro för att inte kunna larma 112

Stor oro efter branden på Svartlöga
1:38 min

Att inte kunna larma 112 oroar skärgårdsbor i Norrtälje sedan de blev utan fast telefoni i början av december. Så sent som i söndags brann ett fritidshus ned till grunden på ön Svartlöga.

Kajsa Althen, ordförande i Svartlöga förening, får många samtal från oroade öbor.

– Vi som bor på Svartlöga är ju väldigt bekymrade, därför att den fasta telefonin fungerar inte. Och det är det enda vi har, därför att där finns ingen täckning alls för mobilerna, säger hon.

Den 5 december grävdes en kabel av i en småbåtshamn, vilket fick till följd att fast telefoni till Svartlöga och Rödlöga bröts. Öarna har svajig mobiltäckning. Den täckning som går att få, finns inte där husen på Svartlöga finns, enligt Kajsa Althen.

Och risken för just brand kan antas vara lite högre på ön än på fastlandet eller en del andra öar:

– Över jul- och nyårshelgerna har det varit många ute och alla eldar. Vi har ju ingen el, vi är beroende av ved, kaminer, öppna spisar. Vi är beroende av gasol och mycket tända stearinljus.

Telia beklagar att det tar så lång tid att åtgärda problemet.

Deras pressinformatör Marcus Haglund, säger att det bland annat beror på att det är komplicerat att söka felet, eftersom det behövs dykare. Han kan inte lova när telefonin ska fungera igen, men hoppas på fredag, alltså drygt en månad efter att kabeln gick sönder.

– Jag har full förståelse för de som bor på ön och de som vistas på ön att de är oroliga för att det kanske inte går att larma 112. Och jag är den första att beklaga att det inte går att ringa från den fasta telefonen. Jag kan bara beklaga att det har tagit så lång tid och hoppas att det är åtgärdat till den nionde senast, säger Marcus Haglund.

Men Kajsa Althen tycker att det är oacceptabelt att det tagit så lång tid.

– Jag har full förståelse för att de inte har den personalen på juldagen, det är ju självklart. Men brottet skedde ju den femte december, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".