En påse med herion. Foto: Erlend Aas /NTB Scanpix /TT.
1 av 2
Bara var femte som grips för narkotikabrott är tjej. Foto: Erlend Aas /TT.
Annika Ljung är tf gruppchef för narkotikasektionen på region Stockholm city. Foto: Julia Brynolfsson/SR
2 av 2
Annika Ljung från polisens narkotikasektion är oroad. Foto: Julia Brynolfsson/Sveriges Radio.

Polisen ska gripa fler missbrukande tjejer

"Tjejer hänger inte ute på stan som grabbarna gör"
1:52 min

Polisen är dålig på att hitta unga tjejer i början av deras drogmissbruk. Det leder till att de sent får vård. I polisens nationella projekt är Stockholms län är först ut att börja arbeta med problemet.

– Om vi tittar på den tjejen som vi tog för några veckor sedan, hon är född på 90-talet och vi hittade då heroin på henne. Det är det som är oroväckande för oss, för vi vill ju komma in så tidigt som möjligt innan de når ett tyngre missbruk, säger Annika Ljung som är tillförordnad gruppchef för polisens narkotikasektion i region Stockholm city.

I ett kuvert finns två små genomskinliga påsar med det vita pulver som tjejen hade på sig när hon greps. Heroin är ett vanligt exempel på tyngre droger som unga tjejer använt när dom grips för första gången.

Polisen är dålig på att få tag i tjejer i början av deras missbruk och det leder till att de sent får hjälp, säger Annika Ljung.

– Konsekvensen är ju att vi får en grupp personer som faktiskt behöver hjälp som vi inte riktigt når. De tjejer som vi träffar på tar tyngre droger, en del har tagit överdoser och en del finns inte med oss längre.

När polisen tittat på vilka som tas om hand av Maria Ungdom, och hur ungdomar svarat i enkäter om narkotikakonsumtion, finns missbruket bland unga tjejer i nästan lika hög utsträckning som hos killar. Men av polisens ärenden i Stockholms län som rör narkotikabrott är bara mellan 15 till 20 procent tjejer.

För att bli bättre på att gripa även tjejer under 18 år, och erbjuda dem vård, startar polisen det nationella projektet "Träffa rätt - Jämställ narkotikaspan". Polisen i Stockholms län är först ut, men hur arbetet ska gå till, ska vara klart i sommar.

– Tjejer hänger inte ute på stan som grabbarna gör. Tjejer sitter nog kanske hemma hos någon kompis eller någon äldre kamrat och brukar droger, så vi måste komma på ett sätt att arbeta och hitta de här tjejerna snabbare än vad vi gör, säger polisen Annika Ljung.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".