Jan Björklund vill inte att statens utredare ska styra Brommas framtid. Foto: TT
1 av 2
Bromma flygplats vara eller icke vara har varit en politisk konfliktfråga efter valet. Foto: TT
Bromma flygplats. Foto: TT
2 av 2
Bromma flygplats. Foto: TT

FP kräver stopp på statlig inblandning i Bromma

Nya krav från Jan Björklund (FP) om Bromma
2:07 min

Folkpartiledaren Jan Björklund kräver nu att regeringen ska dra tillbaka beslutet att låta en statlig samordnare utreda framtiden för Bromma flygplats.

Eftersom en majoritet i riksdagen vill ha kvar flygplatsen är regeringens agerande oacceptabelt, enligt Jan Björklund.

– Det här regeringsbeslutet att utse en förhandlare för att förbereda en avveckling av Bromma, det beslutet måste återkallas. Det står i direkt strid, uppenbar strid, mot riksdagens beslut.

I december gav regeringen den tidigare socialdemokratiske näringsministern Anders Sundström i uppdrag att utreda framtiden för Bromma flygplats. En nedläggning - som Miljöpartiet förespråkar - är ett av de alternativ han ska överväga.

Anders Sundström tillsattes samma dag som en majoritet i riksdagen - bestående av de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna - sade nej till att utse en förhandlingsperson i syfte att avveckla till exempel Bromma flygplats.

Regeringens agerande har fått hård kritik, och bland annat anmälts till Konstitutionsutskottet. Nu tar Folkpartiledaren Jan Björklund ytterligare ett steg: han kräver att beslutet om en statlig samordnare rivs upp och att Anders Sundström fråntas sitt uppdrag.

– Riksdagen bestämmer ytterst i en demokrati och riksdagen har beslutat så sent som den 18 december att Bromma flygplats ska vara kvar Och att det inte ska inledas några förhandlingar om att stänga ned flygplatsen. Trots det gör regeringen så att man tillsätter en förhandlare och påbörjar en diskussion om att avveckla flygplatsen. Det är en grovt konstitutionellt övertramp och det menar jag att riksdagen inte kan acceptera.

Om regeringen - och ansvarig minister Mehmet Kaplan - inte backar från beslutet är Jan Björklund beredd att överväga en misstroendeförklaring.

– Det finns flera möjligheter, där detta att riksdagen prövar förtroendet för ett statsråd är en av möjligheterna Jag vill inte utesluta någon av de möjligheterna i dag, även om jag utgår från att regeringen nu när de tänker efter att de kommer att backa och återkalla det här beslutet, så att Bromma flygplats kan vara kvar.

Bostadsminister Mehmet Kaplan understryker att den statliga samordnaren ska undersöka om det överhuvdtaget går att flytta trafik från Bromma till andra flygplatser i regionen.

– Och om det går, men bara om det går, då ska man kunna tillmötesgå Stockholms stads önskemål om att kunna bygga bostäder.

Tänker du återkalla beslutet om samordnare?

– Det här är ju ett gemensamt regeringsbeslut, det är viktigt att beakta detta. Jag som statsråd har ett ansvar att när det är ett regeringsbeslut se till att det effektueras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".