Dubbade cykeldäck.
1 av 4
Dubbade cykeldäck. Foto: Johan Gustafsson/Sveriges Radio
Anna Niska, VTI.
2 av 4
Anna Niska, VTI. Foto: Johan Gustafsson/Sveriges Radio
Lasse Andersson, cykelhandlare Linköping.
3 av 4
Lasse Andersson, cykelhandlare i Linköping. Foto: Johan Gustafsson/Sveriges Radio
Sara Lindh, cyklist i Linköping.
4 av 4
Sara Lindh, cyklist i Linköping. Foto: Johan Gustafsson/Sveriges Radio

Ökad säkerhet med dubbdäck på cykeln

Anna Niska, cykelforskare: Potential att minska allvarligt skadade cyklister
1:42 min

Dubbdäck på cykel skulle kunna minska allvarligt skadade cyklister vintertid. Det anser cykelforskare på Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI). 

VTI har för första gången testat dubbade cykeldäck.

– Det finns en potential att minska de allvarligt skadade cyklisterna om man skulle använda dubbdäck, om man ser till de olyckor som är orsakade av halka på snö och is, säger cykelforskaren Anna Niska på VTI i Linköping.

Statistik från VTI visar att i 18 procent av de fall där cyklister skadat sig har halka eller förlorat väggrepp varit en bidragande orsak till olyckan. Under december till februari är halkan den vanligaste orsaken till singelolyckor på cykel. Och att minska halkolyckorna är en anledning till att studien gjorts. En ny anläggning för att testa dubbade cykeldäck har tagits fram på VTI i Linköping.

I studien har man kunnat se att bromssträckan med dubbade cykeldäck varit 2,5 gånger kortare än med vanliga däck på is och att även styrningen blivit stabilare. Och dubbdäcken har blivit populärare. Lasse Andersson, cykelhandlare i Linköping, säger att i hans affär har försäljningen fördubblats på bara två till tre år.

– Numera är det väldigt populärt. När vi säljer cyklar på hösten säljer vi dubbdäck till varannan eller var tredje cykel, säger han.

Men även om fler använder dubbdäck, kör många cyklister med vanliga däck även på vintern. Sara Lindh i Linköping är en av dem. Trots att det har hänt att hon kört omkull i halkan.

– Ja, det har jag flera gånger, men det har gått bra, säger hon.

Vad skulle få dig att byta till dubbdäck?

– Det skulle inte krävas så mycket tror jag. Om jag testade det och det fungerade bra skulle jag kunna köra på det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".