En arm syns hålla om en axel.
1 av 2
Sexlivet kan påverkas. Foto: TT
Lena ler och tittar rakt in i kameran.
2 av 2
Lena Wettergren forskar om information om biverkningar. Foto: Hedda Wettergren

Cancerpatienter saknar information om fertilitet

Svårt att få egna barn
1:40 min

Barn som drabbas av cancer kan få problem med fertiliteten i vuxen ålder. Men patienterna får inte information om den sortens biverkningar, visar en studie vid Karolinska institutet i Stockholm.

Varje år insjuknar ungefär 300 barn i cancer i Sverige. De allra flesta överlever sjukdomen, men behandlingen kan sätta spår långt senare i livet och en del kan få svårt att få biologiska barn.

Cancerbehandling tidigt i livet kan påverka den reproduktiva hälsan, till exempel kan cellgifter skada könscellerna. Strålning mot testiklarna kan leda till sterilitet, och om flickor strålas mot hjärnan så att hypofysens hormonproduktion blir försämrad kan de komma i klimakteriet redan i 30-årsåldern.

Trots att detta är kända biverkningar visar en ny studie att alla inte får information om dem. I studien deltog 133 ungdomar mellan 16 och 25 år som hade cancer som barn. De delades in i grupper och fick chatta med varandra över nätet om sex och möjligheten att få barn, och forskarna följde vad som skrevs.

Många skrev att de inte hade fått veta att cancerbehandlingen senare skulle kunna göra det svårt för en del att få barn, eller att den skulle kunna påverka sexlivet.

Nu vill forskarna att vårdpersonal tar upp såna här frågor med barncancerpatienter och deras familjer.

– Man behöver träna sig på de här frågorna. Det tror jag både läkare och sjuksköterskor behöver, säger Lena Wettergren, forskningsledare och sjuksköterska.  

En anledning till att det inte informeras fullt ut om biverkningarna kan vara att de drabbade är unga när de får behandling, tror Lena Wettergren.

– Det är unga personer, en del är ju barn. Det är inte naturligt alltid att prata om vad som ska hända sedan. Det kan vara svårt att informera om.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".