Mikael Jeppson, chef för ungdomsjouren i Stockholms stad. Foto: Helen Ling /Sveriges Radio.
Mikael Jeppson, chef för ungdomsjouren i Stockholms stad. Foto: Helen Ling /Sveriges Radio.

Polisens nytänk hoppas rädda tjejer ur missbruk

"Inte riskera att köra på i gamla hjulspår"
1:29 min

Fördomar och föråldrade värderingar om manligt och kvinnligt gör det svårt för polisen att hitta unga tjejer som missbrukar. Stockholms ungdomsjour tycker att polisen måste tänka nytt.

– För oss som arbetar med de här frågorna är det ofta det traditionella som säger att fler flickor som är i riskzon lider av psykisk ohälsa, men när det kommer till unga killar så handlar det om kriminalitet och allmänt stök ute på stan.

– Det finns visst belägg för att det är så, men det leder också till att vi kanske missar just kriminaliteten hos unga flickor, säger Mikael Jeppson som är chef för ungdomsjouren i Stockholms stad.

Han menar att polisen måste börjar tänka nytt och att en idé är att istället för att spana utomhus där flest missbrukande killar rör sig, spana mer på internet.

Men för att komma åt fler tjejer måste polisen också arbeta med sina egna fördomar och det är en bild som Emma Ravald, specialist på mångfald och jämställdhet inom polisen, delar.

Under våren kommer polisen utforma sitt projekt "Träff rätt, jämställ narkotikaspan" och samla in erfarenheter från till exempel socialtjänsten, åklagare och även unga tjejer.

– Vi ska försöka få erfarenheter från tjejerna själva, kanske inte tjejer som är i ett missbruk nu men som har tagit sig ur ett, för vi måste ju också lyssna på dem och se vad det var för signaler som de tjejerna sände ut som vi eller samhället inte såg och lära sig därifrån, säger Emma Ravald som är specialist på mångfald och jämställdhet inom polisen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".