Foto: Hasse Holmberg/TT
Foto: Hasse Holmberg/TT

Staden ser över temperaturgräns för akuthärbärgen

"Närmare noll får man ju ha öppet hela vintern"
1:20 min

Stockholms stad ska se över vid vilken temperatur de ska öppna sina akuthärbärgen för hemlösa EU-migranter. Idag slås dörrarna upp när det är sju minus eller kallare.

Natten mellan söndag och måndag premiäröppnade Stockholms akuthärbärge i Vårberg, men i natt höll de stängt igen. Anledningen är den temperaturgräns som staden bestämt, det skriver Dagens Nyheter. För att de femtiotal extraplatser, som ska komplettera vinternattplatserna i staden, ska hållas öppna krävs att det är minst sju minusgrader.

I slutet av förra året gästades P4 Stockholm av socialförvaltningen i Stockholms stad som berättade hur man resonerade när man kommit fram till just sju minusgrader.

– Vi har som sagt vanliga Vinternatt med ungefär 90 till 95 platser. Det här är ju någonting annat, det här är att vid extrem kyla. När det börjar bli farligt att vistas utomhus så behöver vi ha någonstans där man får komma in. Då tar vi minus sju, berättade Veronica Wolgast Karlberg som jobbar på socialförvaltningen med frågor som rör fattiga utländska EU-medborgare i Stockholm.

– Tar vi närmare noll får man ju ha öppet hela vintern och det är inte det som är tanken. 

Men Ewa Larsson (MP), vikarierande socialborgarråd i Stockholms stad, är inte helt säker på att regeln om sju minusgrader som bestämdes under hösten är rätt.

– Vi ska nu utvärdera gradtalet och se över om det är bra eller dåligt, säger hon till tidningen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".