Cyklister vid Slussen. Foto: Sara Cosar /Sveriges Radio.
Cyklister vid Slussen. Foto: Sara Cosar /Sveriges Radio.

Stockholms cyklister trotsar halkan

Att cykla på vintern. Går det? Tar man en titt på Stockholms cykelstråk verkar många tycka det - trots att det är snömodd och ishalka.

Elisabeth Mannerfeldt är en av Stockholms året runt-cyklister. Hon cyklar från hemmet i Skärmarbrink till arbetet vid Kungliga Tekniska Högskolan varje dag - året runt.

– Ja, det är jätteroligt. Men just nu är det inte jättelätt, det kan jag inte påstå. Precis där jag bor har de inte plogat så där är det väldigt halt. Men här börjar det luckras upp, säger hon när hon blir stannad av P4 Stockholms reporter vid Slussen.

Cykel i innerstan är livsfarligt. At cykla den här årstiden är självmord. Cyklar gör man på landet och i fint väder. Förstår inte hur man kan komma på tanken att cykla i kyla och halka mitt i trafik.

Cyklelpendlar och tycker i stort att det funkar bra. Plogningen av cykelbanorna är inte alltid prio ett. Däremot märks att många medtrafikanter inte är så vana vid cyklister på vintern.

Elisabeth Mannerfeldt har alltid hjälm och reflexväst och är noga med att tända cykelbelysningen.

– Det är fortfarande isfläckar och det är moddigt och så, så man får kämpa lite.

Har aldrig förstått varför man ska cykla på vintern. Vingla runt i snömodd så vi bilförare ska oroa oss att köra över någon om de cyklar omkull.

Tycker folk är modiga som vågar cykla i denna trafikerade stad

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista