Karl Eder och boken De 7 vuxensynderna. Foto: Sveriges Radio.
Karl Eder och boken De 7 vuxensynderna. Foto: Sveriges Radio.

Här är dina största misstag som förälder

Därför skriker barnet i affären
2:32 min

Om dina barn jävlas med dig - eller exploderar av ilska när de inte får som de vill - då är risken stor att du har begått någon av de sju vuxensynderna.

Barn- och ungdomspsykologen Karl Eder är aktuell med en ny bok där han hjälper dig att få koll på vad du ska undvika som förälder. Han talar om så kallade vuxensynder - tankefel hos vuxna som bidrar till att skapa frustration och konflikter med barnen.

– Det som går genom alla synder är att inte ta barnen på allvar, inte lyssna på dem. En annan sak är att vara inkonsekvent och sakna struktur i vardagen, säger Karl Eder.

De 7 vuxensynderna heter hans bok. Idén till den fick han under tiden han arbetade inom barn- och ungdomspsykiatrin som psykolog.

– Jag tyckte mig se att vuxna har vissa förutfattade meningar kring barn som ibland ställer till det i kommunikationen mellan vuxna och barn. Det både upprätthåller problem och skapar problem som inte fanns där från början.

I boken beskriver Karl Eder bland annat en situation som många föräldrar har erfarenhet av - barnet börjar skrika hysteriskt i affären när det inte får som det vill.

– Vad man gör då kanske är en senare fråga. Jag tror att man ska backa några steg. Genom att barn som tjatar får saker upprättar man ett beteendemönster där barnet faktiskt blir belönat för att de tjatar.

Föräldrar måste vara konsekventa och tydliga, säger Karl Eder. Det gäller att i förväg bestämma vad barnen ska få eller inte få, och sedan hålla fast vid det.

Detta är de 7 vuxensynderna:

  1. Att inte ta barn på allvar
  2. Att utgå ifrån ett vuxet perspektiv
  3. Att värdera beteenden
  4. Att generalisera istället för att individualisera
  5. Att över- och underdriva barns svårigheter
  6. Att oroa sig för att barn ska oroa sig
  7. Att vara inkonsekvent
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".