Akutsjukhusens förluster måste ner. Foto: TT/Scanpix
Akutsjukhusens förluster måste ner. Foto: TT.

Storsjukhus slipper sparkrav

Finanslandstingsrådet: Läget ser gynnsamt ut
1:37 min

Politikerna i landstinget försöker stoppa förlusterna som de stora akutsjukhusen drabbats av de senaste åren och skjuter till pengar. 

Genom att skjuta till pengar ska sjukhusen slippa ständiga besparingar och på så sätt hoppas politikerna att akutsjukhusen inte ska gå minus.

Finanslandstingsrådet, Torbjörn Rosdahl (M) sa i höstas i Radio Stockholm att sjukhusen ska slippa kravet på två procent effektivisering varje år. Nu tänker han infria det.

– Dels får vården mer pengar, vi har också tagit bort kravet på två procent effektiviseringar, som somliga felaktigt har kallat besparingar. Så förutsättningarna för 2015 bedömer jag ser väldigt gynnsamma ut, sa Torbjörn Rosdahl (M) då.

Bakgrunden är de allt större förluster som de stora sjukhusen i länet uppvisat det senaste året, totalt 670 miljoner kronor.

Södersjukhuset, Danderyd och Karolinska hamnade i botten, med skenande underskott.

Akutsjukhusen skulle därför få slippa sparkravet på två procent. Räknar man på att akutsjukvården varje år omsätter 25 miljarder skulle det betyda runt en halv miljard i minskad börda.

– Det här gäller fortfarande, säger finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl - och förklarar det med förändrad organisation och förenklade rutiner.

Istället för att ge med ena handen och kräva besparingar med den andra så blir det nu drygt två miljarder till sjukvården.

– Men det går naturligtvis inte att slösa hur som helst, tvärtom. Det är viktigt att den välutbildade personal vi har, läkare, sjuksköterskor och undersköterskor, finns nära patienterna, säger Torbjörn Rosdahl (M).

– Idag har vi tunggrodda IT-system, och välutbildade medarbetare som utför arbete som jag bedömer helt andra yrkesgrupper skulle kunna utföra. Det skulle abslout kunna innebära minskade kostnader om man hade rätt personal på rätt ställe, säger han.

Skulle det kunna bidra till att de stora underskotten minskar också?

Javisst. Att ta till sig ny forskning och nya behandlingsmetoder och på det sättet kunna arbeta effektivare, säger Torbjörn Rosdahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".