Erika Ullberg (S) oppositionslandstingsråd. Foto: Helen Ling /Sveriges Radio.
1 av 2
Erika Ullberg (S) oppositionslandstingsråd. Foto: Helen Ling /Sveriges Radio.
Sjukhusens finanser är ett bekymmer, anser oppositionen. Foto: Jonas Ekströmer/ TT
2 av 2
Sjukhusens finanser är ett bekymmer, anser oppositionen. Foto: Jonas Ekströmer/ TT

S oroliga över sjukhusens budget

Erika Ullberg (S): Ingen kan på allvar tro att det här kommer räcka
1:28 min

Socialdemokraterna i landstinget anser inte att det är tillräckligt att låta akutsjukhusen slippa det konstanta kravet på två procents effektivisering varje år.

Socialdemokraten Erika Ullberg anser att det behövs betydligt större förändringar än så för att det ska bli någon betydande förbättring.

– Jag är jätteoroad över över landstingets ekonomiska situation och de stora underskott som sjukhusen uppvisar. Vi måste få kontroll över kostandsutvecklingen och få en helt annan styrning än idag och då gäller det att vidta en hel rad åtgärder, säger hon.

Det alliansen nu gör är att skjuta till drygt två miljarder kronor till sjukvården, som i gengäld måste hålla i pengarna ordentligt. Men istället för att skära och osthyvla bort två procent av kostaderna varje år - som det varit hittills - är tanken att sjukhusledningarna ska arbeta för att hålla nere själva ökningstakten. Den får inte stiga med mer än 3,5 procent i år för att ekvationen ska gå ihop.

Vad det här egentligen gör för skillnad  återstår att se, men oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S) är skeptisk och befarar att det i alla fall är för lite - och kommer för sent.

– Under de senaste tio åren har man lyckats hålla kostnadsökningen under 3,5 procent, så prognosen ser ju minst sagt dyster ut. Ännu dystrare blir jag när ser att det inte finns fler intiativ och förslag från Moderaterna, säger hon.

– Ingen med minsta inblick i landstingets ekonomi kan på allvar tro att det här kommer räcka. På lång sikt är det nödvändigt med en annan styrning och en högtre effektivitet. Mer vård för pengarna helt enkelt, säger oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S).

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".