Jurist Dona Hariri. Foto: Gino Mufty Karan (Gmkfoto).
1 av 2
Jurist Dona Hariri. Foto: Gino Mufty Karan (Gmkfoto).
Foto: AP Photo/Aberdeen American News, John Davis/TT.
2 av 2
Hyresvärd och fastighetsägare alltid ansvariga. Foto: AP Photo/Aberdeen American News, John Davis/TT.

Du som halkar har rätt till ersättning

Jurist Dona Hariri: Skiljer sig mycket mellan kommunerna
2:39 min

Om snöröjningen varit dålig, och du halkar och skadar dig, har du rätt få skadestånd. Men av vem? Jurist Dona Hariri reder ut vad som gäller vid halkolyckor.

Det är inte helt enkelt att säga vem som är ansvarig för att ta bort snö och is på trottoaren utanför bostadshus. Det är olika beroende på om det gäller en hyresrätt eller bostadsrätt.

– Hyresvärden har ansvar för det yttre underhållet och har på vintern ansvar för snöröjning och halkbekämpning. När det gäller bostadsrätter är det fastighetsägaren som bär ansvaret, säger juristen Dona Hariri.

Många fastighetsägare väljer att överföra ansvaret på en entreprenör genom avtal. Oavsett är det alltid fastighetsägaren och hyresvärden som i slutänden är ansvarig.

Det finns också ett annat krux, som Dona Hariri uttrycker det. När det gäller hyresägare och kommun finns det nämligen andra regler.

– Kommunen är skyldig att inom ramen för stadsplanering - alltså trottoarer, gång- och cykelbanor - sköta vinterunderhållning och snöröja, skotta och sanda, säger Dona Hariri och fortsätter:

– Men kommunen kan ålägga fastighetsägaren ta kommunens ansvar och att röja utanför sin egen port. Bara i Stockholms län skiljer det sig otroligt mycket mellan kommunerna, så man måste ta kontakt med sin kommun och fråga vad som gäller.

Den som ramlar och slår sig har alltså en del jobb att göra. Men man ska inte bli avskräckt av att ansvarsfrågan kan verka komplicerad.

– Oavsett vem som är ansvarig - om det är kommunen, fastighetsägaren eller hyresvärden - så är de skadeståndskyldiga om man kan visa på att de varit oaktsamma eller vårdslösa. Man ska aldrig känna att "det var mitt fel".

Varje år blir det rättstvister mellan boende och bostadsrättsföreningar. Dona Hariri berättar att bostadsrättsföreningar då ofta döms att betala skadestånd när boende halkar och skadar sig. Det räcker inte med att de ansvariga satt upp varningskyltar och gjort avspärrningar.

Genom sin hemförsökring kan man få hjälp att gå vidare och kräva ersättning. Men trots att man kan bli ersatt för sveda och värk är Dona Hariris bästa tips att ta det försiktigt.

– Man får smyga fram. Det gör även jag, säger hon.

Har bytt mina fina högklackade skor  till riktiga vinterkängor, lite töntiga men säkra.

Tokramlade när jag skulle hämta tidningen i morse. Gör ont! Små skärsår på händer och kind. Tur att det inte gick hål på knät. Känner mig lite för gammal för lappade byxor. Tog det säkra för det osäkra; väckte maken och fick skjuts till station.

Broddar på och lite lugnare tempo.

Redan halkat och brutit foten, så det blir innedagar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".