En undersköterska på akuten på Södersjukhuset lindar foten på en patient Foto: Leif R Jansson /TT.
Foto: Leif R Jansson /TT.

Dubbelt så många skadade till Södersjukhuset

19 kom till akuten med ambulans
1:29 min

Halkan gör att många sjukhus märker av en tydlig ökning av patienter med olika fallskador. På akutmottagningen på Södersjukhuset fick man 82 ortopedpatienter igår.

– 19 kom med ambulans, vissa kom med båttaxi men de flest kom ändå gående med någon form av hjälp, säger läkarchefen Viola Mittermeyer på Södersjukhusets akutmottagning.

Akuten på Södersjukhuset hade under tisdagen dubbelt så många ortopedpatienter som de brukar ha.

Hur klarar ni av det?

-- Vi måste klara av det. Igår hade vi högt inflöde över hela akuten - vi har influensasäsong och har även sjukdomsluckor bland personalen - men vi har lyckats ställa upp med all personal vid behövde. Vi kunde utöka med kort varsel, säger hon.

Men en följd blir att patienterna får räkna med längre väntetider.

– Ja, visst är det så. Vi prioriterar efter vilka behov patienten har. Finns det patienter som är sjukare så tar vi dem först. I värsta fall kan väntetiden vara upp till tolv timmar, säger läkarchefen Viola Mittermeyer.

Det bästa vore, och de flera önskar nog, att slippa behöva ta sig till akuten.

– Man ska självklart vara försiktig. Broddar har jag satt på själv. Stavar hjälper jättemycket om man har balanssvårigheter, och undvik att vara ute i mörkret om du inte behöver det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".