Virusvarnaren och forskaren Fredrik Carlborg. Foto: KTH /CC.
Virusvarnaren och forskaren Fredrik Carlborg. Foto: KTH /CC.

Virusvarnare ska stoppa vinterkräksjukan

Fredrik Carlborg på KTH: Det krävs inte många partiklar för att bli sjuk
6:16 min

I framtiden kan det bli lättare att veta om vinterkräksjukan finns i närheten. En forskargrupp vid KTH leder ett europeiskt projekt som går ut på att ta fram en virusvarnare.

Noroviruset, som orsakar vinterkräksjuka, kan spridas med bara ett fåtal viruspartiklar mellan människor. Folkhälsomyndigheten uppger att cirka en miljon svenskar drabbas varje år.

Om man bortser från det jobbiga i att behöva handskas med diarréer och kräkningar kostar sjukdomen samhället många miljoner per år, bland annat genom att folk är sjukskrivna och inte kan jobba.

Framför allt orsakar viruset problem när sjukhus drabbas. Då kan stora delar av personalen slås ut i kräksjuka och viktiga operationer måste skjutas fram.

Forskarna hoppas nu kunna få fram en virusvarnare som känner av om viruspartiklar finns i luften. Då ska den slå larm.

– Nu när fler europiska partners och även tillverkande industri är med i samarbetet kan sensorn göras mer effektiv än tidigare versioner, säger forskaren och projektkoordinatorn Fredrik Carlborg på KTH.

I framtiden skulle platser där exponeringsrisken för vinterkräkssjukan är stor kunna utrustas med virusvarnaren. Till sådana platser hör sjukhus, vårdcentraler, äldreboenden, förskolor och flygplatser.

Även flygplan, bussar och restauranger skulle i förlängningen kunna få virusvarnare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".