Klinik, som drivs av den internationella hjälporganisationen Läkare i världen, ger vård till papperslösa i Stockholm. Vården sker ideellt och ges till människor som inte har laglig rätt att vistas i landet. Foto: Henrik Montgomery /TT.
Människor som inte har laglig rätt att vistas i landet får vård på kliniken. Foto: Henrik Montgomery /TT.

Läkare kräver att EU-migranter får rätt till sjukvård

Johannes Mosskin: De har inte råd
2:39 min

Sverige bryter mot de mänskliga rättigheterna genom att låta EU-migranter betala dyrt för sin sjukvård. Det anser hjälporganisationen Läkare i Världen som driver en klinik för papperslösa i Hjorthagen.

I Sverige idag vistas många människor som inte har tillgång till sjukvård - framförallt gruppen EU-migranter.

De EU-migranter som har sjukförsäkring i sitt hemland, och har med sig sitt sjukförsäkringskort, har rätt till sjukvård här. Men de allra fattigaste, de som saknar ett sånt här kort, får en faktura i handen. De kan inte nekas vård men måste betala tusentals kronor för att träffa en läkare.

– För de som bor i en baklucka eller i skogen och som är här för att hitta ett arbete är det här omöjligt. Vi vet att det finns en del EU-migranter som vänder i dörren, som inte har råd att betala, säger Johannes Mosskin.

Han är generalsekreterare i hjälporganisationen Läkare i Världen. För några år sedan öppnade den en klinik i Hjorthagen i Stockholm dit papperslöa och EU-migranter kan vända sig och få gratis sjukvård.

Kliniken fungerar ungefär som en vårdcentral där patienterna bland annat kan få göra blodprover och genomgå röntgen.

– Vi kan göra en hel del, men har svårt att ta hand om kroniska sjukdomar eller mer akuta tillstånd, säger Johannes Mosskin.

Kliniken finansieras av allmänheten där företagare och privatpersoner går in och stöttar. Varje onsdag öppnas portarna. Då kommer inte bara tacksamma patienter utan även läkare, sjuksköterskor, sjukgymnaster och tolkar som jobbar ideellt på kliniken.

– Vi bemannas bara av volontärer. De stressar hit efter sina jobb för att hjälpa de här utsatta människorna.

Kliniken i Hjorthagen arbetar hela tiden för att kunna erbjuda bättre och mer avancerad vård. Men egentligen anser Johannes Mosskin att det är lagen som måste bli bättre.

– Enligt de mänskliga rättigheterna har alla rätt sjukvård, men det ser ut så i praktiken. Sverige bryter mot internationella konventioner.

Vad ska man göra då?

– Vi på Läkare i Världen driver ju på att alla människor ska ta tillgång till hälso- och sjuvård. Då ska vi se till att svensk sjukvårdslagstiftning ändras så att oavsett vem du är har du rätt till sjukvård när du är här i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".