XOV
XOV var med och gjorde filmmusik till Hunger Games - Mockingjay. Foto: Nic von Schoenberg /Sveriges Radio.

Artisten XOV: Jag är en jobbig jävel

"Jag är inte så rolig att sitta i studion med"
2:19 min

Det krävdes 69 versioner av låten Lucifer innan den blev färdig. Artisten XOV är perfektionist och medger att han kan vara rätt besvärlig att jobba med.

På onsdagen släpptes den slutgiltiga versionen av låten Lucifer. Redan för drygt ett år sedan var XOV, eller Damian Ardestani som han egentligen heter, hos P4 Stockholm och framförde en version av låten. Men han var inte riktigt nöjd, så han gjorde om den. Och gjorde om den. Och gjorde om den.

– Jag tror att vi har gjort 69 versioner. Jag har drivit min producent till vansinne, jag har drivit mig själv till vansinne. Ni kan ge er fan på att vi har jobbat hårt, säger han och skrattar.

Det har har varit en lång resa att få till låten. XOV beskriver sig själv som en perfektionist och har lagt stor vikt vid att hans låtar fångar hans hip hop-influenser.

– Jag är en riktig jobbig person att ha att göra med när det gäller min konst. Jag är underbar att ta en öl med, men jag är nog inte så rolig att sitta i studion med.

Det svåra har varit att väva ihop genrer och hitta rätt sound, berättar Damian Ardestani. Men när han ser tillbaka på arbetet, och vägen till dit han är idag, gör han det med glädje.

– Det är fantastiska minnen och vi har fått till det här fantastiska soundet som jag är så stolt över. Det har verkligen varit värt mödan.

Världen fick upp ögonen för 29-åringen från Tensta efter att han var med och gjorde soundtracket till filmen Hunger Games - Mockingjay. Därefter har han fått flera erbjudanden om att skriva kontrakt med amerikanska skivbolag. Men han har tackat nej, och därmed sagt nej till stora summor pengar, just för att kunna fortsätta göra sin egen grej.

– Det är jättemycket pengar, men i gengäld vill de ha hela din själ. Jag känner att jag inte riktigt vill, liksom. Jag har en skiva på väg ut, jag ska turnera, jag har alltid klart. Jag behöver inget skivbolag som ska äga mig.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".