Carolina Gynning och dottern Adele i P4 Stockholm. Foto: Jenny Goldkuhl /Sveriges Radio.
Carolina Gynning och dottern Adele. Foto: Jenny Goldkuhl /Sveriges Radio.

Gynning vill ta plats i ditt hem

Hör hur dottern Adele stjäl radioshowen
6:25 min

Färgstarka kvinnomotiv pryder vårens kollektion av Carolina Gynning. Hon är en av alla konstnärer som visar upp sina inredningsdetaljer på Formex.

Carolina Gynning har de senaste åren satsat stort på sitt konstnärskap och uttökar nu sin kollektion. Det började med tavlor men nu designar hon även inredningsaccessoarer.

I en monter på inredningsmässan Formex visar hon upp sin design.

– Formexmässan är så mycket inspiration. Det är ett av de allra bästa att hitta nya återförsäljare och nå utanför Sveriges gränser, säger Carolina Gynning.

Motiven är färgstarka porträtt av kvinnor som Carolina mött eller som lever inom henne. En annan viktig symbol som genomsyrar Carolinas design och konstverk är fjärilen.

– Vi började förra året med kuddar och det blev en hit. Nu gör vi även underlägg och sängkläder och andra grejer.

Carolina Gynning är konstnär, men har även varit modell, skrivit böcker och varit programledare på tv. Men den stora massan känner kanske igen henne efter sin medverkan i dokusåpan Big Brother för tio år sedan.

Efter programmet kände hon att hon arbetade i motvind.

– Första åren var det lite jobbigt när man inte ville bli förknippad med det, utan ville bli tagen på allvar. Det var jobbigt då, men nu får folk tycka vad de vill.

Nu är Carolina Gynning mamma, och föräldraskapet har påverkat hennes konst.

– Hela graviditeten var förjävlig, så det hämmade mitt konstnärskap. Jag var trött hela tiden och mådde illa. Men sen när jag väl födde barn tyckte jag att det var så förlösande och då fick jag tillbaka alla konstnärliga känslor.

Formex pågår på Stockholmsmässan den 14-17 januari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".