Ingela Gardner Sundström (M),  kommunfullmäktiges ordförande i Österåker. Foto: Fredrik Persson /TT.
Ingela Gardner Sundström (M), kommunfullmäktiges ordförande i Österåker. Foto: Fredrik Persson /TT.

Österåker vill göra svartbygge lagligt

Familjen Douglas lånade ut pengar och fick bygglov
0:38 min

Österåkers kommun vill göra ett svartbygge lagligt i efterhand. Det handlar bland annat om ett omtvistat bygglov som gavs till en grevefamilj på strandskyddad mark.

Se Uppdrag Granskning i SVT1.

En enig moderatledd byggnadsnämnd godkände bygglovet som rörde ett bygge av en båthall på strandskyddad mark i Österåker.

Enligt Uppdrag Granskning föregicks beslutet av ett lån från grevefamiljen Douglas till det tidigare kommunalrådet, Ingela Gardner Sundström (M), och hennes make Jan-Olov Sundström, före detta ordförande i byggnadsnämnden.

Pengarna gick sedan till den friskola som paret driver.

Greve Gustaf Douglas har under många år varit en av Sveriges rikaste och största privata jordägare. Han är mångmiljardär och sitter också i Moderaternas partistyrelse.

– Det finns en person i den familjen som har lånat oss pengar, ja, säger Ingela Gardner Sundström (M).

Men, hävdar hon, det finns inget samband mellan lånet och bygglovet. Ingela Gardner Sundström vill inte heller påstå att hon eller maken varit i beroendeställning till grevefamiljen.

– Nej, det lånet har vi fått på villkor som tecknades innan vi var tillbaka i politiken. Vi har aldrig någonsin blandad ihop de här två sakerna, säger Ingela Gardner Sundström till Uppdrag Granskning.

Fast man kan ju naturligtvis säga upp ett lån om man vill det?

– Ja, det kanske man kan. Men det har aldrig föresvävat mig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".