Maria Wiklund Karlsson, ordförande för Amazona, bröstcancerförening i Stockholm och Birgit Feychting, ordförande i Gyncancerföreningen GCF i Stockholm. Foto: Maud Johansson/SR
Maria Wiklund Karlsson, från bröstcancerföreningen Amazona, och Birgit Feychting från Gyncancerföreningen. Foto: Maud Johansson/Sveriges Radio.

Oro för nedskärningar bland cancerdrabbade

"Många känner sig fruktansvärt otrygga"
1:32 min

Patientföreningar för cancersjuka är djupt oroade över utvecklingen inom cancervården på Karolinska universitetssjukhuset. Det handlar om omorganiseringar och neddragningar på drygt 40 miljoner kronor.

Förändringarna oroar Maria Wiklund Karlsson, ordförande för Amazona, en bröstcancerförening i Stockholm får ta emot många samtal från cancerdrabbade.

– Man säger att man inte får kontakt, man får inte komma till sin läkare, man får besked att sin kontaktsjuksköterska har slutat, man känner sig fruktansvärt otrygg och när man är som svårast sjuk så orkar man inte slåss för sin egen rätt till vård.

Onkologkliniken vid Karolinska universitetssjukhuset drog över budgeten med omkring 41 miljoner kronor. Och det beror, enligt sjukhuset, till stor del på att man tvingats ta in dyra sjuksköterskevikarier från bemanningsföretag.

Sedan december har sjukhuset som en akut åtgärd istället låtit ett 20-tal kontaktsjuksköterskor arbeta direkt i vården för att täcka upp kostnadsluckorna, men nu så har man börjat rekrytera nya sjuksköterskor så att kontaktsjuksköterskorna kan gå tillbaka till sina ordinariejobb.

Patientföreningen brukade förr få gehör för sina synpunkter hos politikerna, säger Maria Wiklund Karlsson, men så är det inte nu.

– Man tror väldigt mycket på den omstrukturering som ska göras av cancervården där man använder fabriksmodeller för bilproduktion, vilket vi kanske inte känner att det är den bästa för det här handlar om svårt sjuka människor, säger Maria Wiklund Karlsson, ordförande för Amazona, bröstcancerförening i Stockholm.

Anneli Liljegren, verksamhetschef på Karolinska universitetssjukhuset säger att hon förstår oron.

– Jag förstår att man känner sig orolig. Man är alltid orolig i en förändringsfas. Jag är ju den som är ansvarig för att säkerställa att det är patientsäkert och jag har patientsäkerheten högst upp så att jag upplever att vi har en väldigt noga kontroll.

Så hos dig finns ingen oro?

– Jag är inte orolig för patientsäkerheten, säger Anneli Liljegren, verksamhetschef på Karolinska universitetssjukhuset

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".