Sångsvanar och Kanadagäss vid Balingsta gård i Huddinge. Foto: Henrik Montgomery / TT
1 av 2
Sångsvanar och Kanadagäss vid Balingsta gård i Huddinge. Foto: Henrik Montgomery / TT
Lyssnarfoto: Eva Fahlén, Fågelbro i Värmdö.
2 av 2
Svanobservation i Fågelbro. Lyssnarfoto: Eva Fahlén i Värmdö.

Nu ska alla sångsvanar räknas

Så här går svanräkningen till
3:11 min

I helgen ska du som ser en sångsvan lämna en rapport. På lördag och söndag genomförs en inventering av sångsvanar i hela Västeuropa.

Inventeringen sker var femte år - med hjälp av dels ornitologer och dels fågelklubbar. Men att även få hjälp från allmänheten har tidigare visat sig vara lyckat.

-- Svanar är lätta att inventera. De är stora och tydliga, säger Leif Nilsson som samordnar den nationella svanräkningen.

Men om det är en svan som rör på sig mycket, är det inte en risk att man räknar samma svan flera gånger?

– Svanar är på dagtid ganska stationära om de inte blir störda. De ligger ofta och vilar på vattendrag och flyger upp på fälten för att äta. Men sen kan ju flera rapportörer se samma flock, och det blir ett pussel som jag får lägga sen när rapporterna kommit in, säger Leif Nilsson. 

Tidigare inventeringar visar att cirka 5 400 sångsvanspar finns i Sverige, bland annat i Stockholms län. Men i Stockholms ström lyste de med sin frånvaro.

– Det finns duvor, kråkor, knipar, viggar, fiskmåsar och snölsvanar men ingen sångsvan, säger P4 Stockholms reporter Max Pröckl och tar hjälp av den skylt över fågelarter som Stockholms stad satt upp intill bryggan med fågelmat.

Vad skillnad på sångsvan och knölsvan?

– Den ene kan sjunga och andre har en knöl, säger Max Pröckl skämtsamt.

Men svaret är att knölsvanen har en orange näbb med en svart knöl högst upp, medan sångsvanan har en gul näbb med lite svart längst ut i sidorna på näbben.

Ser du en sångsvan, rapportera det till leif.nilsson@biol.lu.se.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".