Foto: AP Photo/Christophe Ena/TT.
Foto: AP Photo/Christophe Ena/TT.

Många vill få tag på Charlie Hebdo

Pressbyrån vill värna om personalens säkerhet
1:53 min

På onsdagen släpptes det första numret av den franska satirtidningen Charlie Hebdo efter attentatet i Paris. Många stockholmare frågar efter den, men Pressbyrån väljer att inte sälja den.

I Frankrike tog tidningen slut direkt på förmiddan och i Stockholm har många velat köpa den.

– Jag söker just Charlie Hebdo, säger en kunde på Pressbyrån, men de visste inte när tidningen skulle komma.

Många kunder kommer och vill köpa tidningen, berättar Milan som jobbar på Pressbyrån. Men alla får samma svar. De vet inte när tidningen ska börja säljas.

Av säkerhetsskäl har Pressbyrån bestämt sig för att enbart sälja tidningen på nätet, för att värna om personalens säkerhet.

– Med tanke på det som hänt vill vi som arbetsgivare ta vårt ansvar och visa omtanke för våran personal, säger inköpschef Fredrik Klein.

Vad skulle kunna hända om ni sålde den i butik?

– Det vill jag inte spekulera i.

Pressbyrån bestämde sig alltså för att inte sälja tidningen i butiken, men Serieteket på Kulturhuset i Stockholm har köpt in fyra till fem stycken samlingsböcker med teckningar från tidningen Charlie Hebdo.

– Vi kommer givetvis ha en öppen dialog med Kulturhusets säkerhetsansvariga för att hantera eventuellt nya rutiner, säger Serietekets informtör Anders Lundgren.

Tanken är att böckerna kommer lånas ut till allmänheten men när dom fått böckerna vet inte Anders. Hur det blir med säkerheten återsåtr att se.

Tillbaka till pressbyrån.

Dagens upplaga på 2,7 miljoner av Charlie Hebdo såldes slut redan på förmiddagen på onsdagen och nya tidningar ska tryckas.

Men varför vill så många ha tidningen?

– Jag har aldrig läst något exemplar och efter det som hänt blir det väl säkert någon form av samlarvärde på den. Jag vill ha den kvar, säger kunden på Pressbyrån.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".