Inga formella fel har gjorts, enligt utredningen. Foto: Fredrik Sandberg/ TT
Inga formella fel har gjorts, enligt utredningen. Foto: Fredrik Sandberg/ TT

Barn hittades bland bajs och sopor - utredningen läggs ner

Granskning visar att alla rutiner har följts
1:25 min

Haninge kommun lägger ner utredningen kring fallet där flera barn hittades i en lägenhet full av avföring, ohyra och glassplitter.

Det var i oktober i fjol som socialförvaltningens boendestödjare skulle besöka en familj i Haninge. Då hittades flera barn i lägenheten som var i ett obeskrivligt skick.

Enligt Lex Sarah-anmälan stank lägenheten av urin, golvet i lägenheten såg man inte på grund av sopor, trasiga saker och tvätt. I röran kröp det också omkring flera skadedjur. Det fanns också intorkad avföring i lägenheten och luftmadrassen där familjen sov var indränkt i urin.

Bara en vecka tidigare hade en socialsekreterare besökt familjen. Efter det besöket bestämdes två saker: att barnen, med hänsyn till deras bästa, inte skulle tas om hand för tvångsvård och att arbetet med familjen var baserat på frivillighet och samtycke och skulle fortsätta.

Boendestödjarna skulle hjälpa familjen att städa lägenheten och komma på fötter. Och det var det som nu skulle påbörjas. Men det visade det sig vara lättare sagt än gjort. Lägenheten var för smutsig och arbetet fick avbrytas. Bara några dagar senare fick familjen byta bostad till en träningslägenhet.

Rutinerna följdes alltså, allt gick enligt kommunen rätt till. Men Maria Porshage, avdelningschef vid socialtjänsten i Haninge, säger att man kommit fram till att kommunens boendestödjare måste bli bättre att jobba med barn.

– Även om vi ser att man har agerat rätt så behöver vi se hur man kan förstärka utbildningsinsatser för boendestödjare så att de blir rustade inför det de ska möta, säger Maria Porshage, avdelningschef vid socialtjänsten i Haninge.

– Jag förstår verkligen att det rör upp känslor när man får läsa om den sådan här situationen, barn som lever utsatta är något som vi alla ömmar för, fortsätter hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".