Ute Steyer:
1 av 2
Ute Steyer är Sveriges första kvinnliga rabbin: Foto: Ola Gäverth/Sveriges Radio
Ute Steyer
2 av 2
Ute Steyer. Foto: Ola Gäverth/Sveriges Radio

Skolor vågar inte besöka synagogan

Rabbin Ute Steyer: Det är fruktansvärt
0:45 min

Judiska församlingen i Stockholm har höjt sin säkerheten efter den senaste veckans hot. Samtidigt väljer flera skolklasser att ställa in sina studiebesök i synagogan.

En dryg vecka har gått sen attentatet mot tidningen Charlie Hebdo i Frankrike - ett terrorattentat som bland annat följdes av dådet i en kosherbutik där flera personer dödades.

Ute Steyer är nytillträdd rabbin vid stora synagogan i Stockholm. Hon berättar att det kommit flera konkreta hot mot Stockholms judiska församling efter händelserna i Frankrike.

-- Då måste man reagera. Vi har höjt säkerheten och i slutänden är det polisen i Stockholm som avgör. De har bedömt att det här är tillräckligt allvarligt för att rättfärdiga att höja säkerheten.

Känner du dig trygg?

– Än så länge känner jag mig trygg, men jag mycket medveten om att det finns en hotbild.

Polisen har en ökad tillsyn på ett tiotal objekt i centrala Stockholm där judiska verksamheter ingår. 

Ute Steyer säger att hon framförallt har en känsla av obehag, och att flera församlingsmedlemmar känner oro.

– Det är där hela tiden och man har det hela tiden i tankarana. Men man försöker att inte låta sig påverkas allt för mycket och fortsätta som vanligt.

Stockholms synagoga tar emot besök av skolklasser som vill på studiebesök. Men den senaste veckan har församlingen fått flera avbokningar. Elevernas föräldrar har bett skolan att ställa in besöken.

– Jag tycker att det är fruktansvärt! Och det här är helt gripet ur luften, det är inte paranoia. Det är konkreta hot och har gått så långt att svenska föräldrar är oroliga för att låta sina barn komma på studiebesök hos oss. Så här ska det inte vara, säger Ute Steyer.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".