Vikingen i socker, båten i choklad. Foto: Björn Lindberg/Sveriges Radio
Vikingen i socker, båten i choklad. Foto: Björn Lindberg/Sveriges Radio

Konditorer i hårdträning inför VM

"Man är inte bättre än sin sista biskvi"
6:19 min

På Södermalm är bakmästarna samlade i träningsläger med sikte inställt på seger i konditor-VM. Vikingen på bilden är helt i socker och ett av skådebröden som visas fram.

– Det här kan man äta! Men det är bara för att visa att det går att göra spektakulära skulpturer med choklad, säger lagledaren Johan Sandelin.

Den 25 och 26 januari avgörs konditor-VM i Lyon, Frankrike. Då har laget tio timmar på sig att presentera just något spektakulärt. 22 lag är gör upp om VM-titeln och varje lag innehåller tre deltagare. Det ska tävlas i choklad, socker, isskulpturer, desserter och tårtor. Och glasstårtor.

Kan man komma dragandes med en dammsugare?

– Du kan göra det, men du vinner inte med en dammsugare, skrattar Johan Sandelin.

Det svenska laget kvalade in till VM genom att komma trea i EM förra året, och sen dess har förberedelserna pågått. Smaker och idéer har diskuterats och beslutats om.

Hur tar ni ut laget?

– Vi hade en audition för något år sen och tog ut vilka som skulle vara med, berättar Johan Sandelin. Nu har vi laget, de är bra och starka som är med!

Kan man åka ut ur laget?

– Ja, det är som ett fotbollslag, platsar man inte så platsar man inte.

Man är inte bättre än sin sista biskvi?

– Nej, haha, just det, skrattar Johan Sandelin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".