Keira Knightley och Benedict Cumberbatch i The Imitation Game. Foto:  Jack English.
Keira Knightley och Benedict Cumberbatch i The Imitation Game. Foto: Jack English.

The Imitation Game får högsta betyg

"Bra brittiskt hantverk"
4:04 min

Benedict Cumberbatch är lysande som Alan Turing, mannen som knäckte tyskarnas koder under andra världskriget. Recensent Björn Jansson ger högsta betyg till filmen The Imitation Game, och tar upp tre andra bra biofilmer.

The Imitation Game handlar om Alan Turing, en man som kan sägas ha knäckt tyskarna när han och hans medhjälpare listade ut koden som tyskarna använde för att meddela sina krigsorder, fartygsförflyttningar, flygplan och trupprörelser.

Men Alan Turing var också en speciell människa, han använde inte samma social koder som omgivningen, han var rakt på sak, närmast arrogant. Och hans överordnade såg helst att han fick sparken.

Jag skulle kunna fortsätta berätta om Alan Turing, men det är ju det filmen handlar om så för att inte förta en del av spänningen stannar jag där. Benedict Cumberbatch gör Alan Turing i The Imitation Game, och det är förstås en njutning att se. Lägg till det en effektivt berättad historia, välfunna miljöer och kort sagt bra brittiskt hantverk.

Mitt betyg till The Imitation Game blir en femma.

Jönssonligan - den perfekta stöten är något nytt i svensk film känns det som. Det har gjorts många Jönssonligan-filmer, men här med nya skådespelare har man slipat bort det buskiga och bjuder på en familjespänning med humor. Man har sneglat på Dödligt Vapen och Ocean's Eleven, säger skådespelarna och det här är mer action och fiffighet, och mindre komedi.

Jag gillar den moderna Jönssonligan, och att man ligger så långt från de tidigare filmerna gör att jämförelser egentligen känns onödiga. Det här står för sig självt och det ska bli spännande att följa fortsättningen. För visst blir det väl en fortsättning, två filmer till finns i alla fall i planen om det skulle bli publiksuccé.

Mitt betyg blir en stark trea, för Jönssonligan med 11-årsgräns.

Wild heter filmen där Reese Witherspoon spelar en kvinna med trassligt liv. Hennes mamma dör och hon flyr plötsligt ut i vildmarken. Först köper hon vandrarkängor och packar ryggsäcken. Sen liftar hon ut till Pacific Crest Trail och ska vandra i veckor och månader för att hitta sig själv och finna en mening med allt.

Wild är inte en så vild film, den är tänkvärd men inte revolutionerande. Den är behagligt äventyrlig, men inte omskakande. Det är skoskav och gamla drogproblem som dyker upp i hennes minne, men det kommer en ny dag och ny stigar.

Jag ger också Wild en stark trea i betyg. Den har något, den överdriver inte, men den stannar inte heller kvar så länge efter att biosalongen tänts upp.

Paddington är en gullig björn som kommer till London med en kappsäck. Han har hört att man tar väl hand om alla föräldralösa där, och han har tur även om det blir lite knepigt i början med allt det nya.

I nya Paddington har man höjt tempot och tagit med Nicole Kidman som en grym djurkonservator. Hon är ute efter att få stoppa upp björnen från Perus djungel, och lurar ondskefullt i Londonnatten. Men Paddington har sin familj och får oväntad hjälp på traven. Ja, Paddington har i filmen blivit en snäll barn-action - lite ruskig emellanåt men allra mest mysig spännande och rolig.

Det blir en stark trea i betyg från mig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".