Stockholmaren Mattias Dubois Foto:Privat
Sonen Mattias Dubois skapade ett facebookevent som lett till att hans pappa hittat sin donator. Foto:Privat

Mattias initiativ på nätet räddade hans pappas liv

"Det har varit ett rent helvete"
3:45 min

Stefan Dubois son Mattias bestämde sig för att söka på egen hand efter en stamcellsdonation till sin pappa. Sökandet blev lyckosamt, familjen fick en träff och Stefan har fått sin donation.

– Det har varit ett rent helvete, för att uttrycka sig så. Det började ju med att man skulle börja söka efter en donator och de sa att det kan ta någon månad. Men det visade sig att det fanns ingen i hela världen som matchade Stefan, berättar Carina Dubois som är gift med Stefan.

Men när familjen fick beskedet att det inte fanns någon matchande donator, så bestämde sig Stefan och Carinas äldsta son Mattias för att ta hjälp av sociala medier.

Mattias skapade ett event på Facebook där han uppmanade människor att anmäla sig som stamcellsdonatorer. Eventet fick stor spridning och över 16 000 har gått med. Många anmälde sig därefter som nya donatorer till det nationella registret för stamcellsdonation, Tobiasregistret.

– Jag är oerhört stolt över båda mina söner. Vi har ju Mattias, den äldsta som har dragit igång eventet och vi har också hans lillebror Max som har stöttat och hjälpt till något otroligt. Både jag och Stefan är så stolta, och över alla människor som har hjälpt till, stöttat och blivit donatorer, berättar Carina Dubois.

Lyckosamt fick man även en träff på en donator som matchade Stefan. Han har nu fått sin stamcellsdonation och Carina är hoppfull inför framtiden, även om det dröjer länge innan Stefan kan bli helt friskförklarad.

– Ja, från att ha levt i ett helvete som vi har gjort så länge, så är vi så glada och lyckliga att Stefan äntligen har fått sina stamceller. Det enda vi hoppas på nu är att han ska överleva det här. Det första halvåret kommer bli jättejättetufft och vi kommer att få fortsätta att leva lite isolerade, just för att han kommer vara väldigt infektionskänslig under en lång tid. Men 2016 är Stefan på banan igen, så vi räknar med att det kommer ta ett år och det kommer vi stryka över nacken sedan, säger Carina Dubois.

Stamcellstransplantation:


Stamceller är omogna celler som finns i benmärgen.

Transplantationer görs för att behandla vissa former av cancer, till exempel leukemi och lymfom.

Behandlingen kan också bota andra ovanliga sjukdomar och kan hålla sjukdomen MS tillbaka.


Källa: Vårdguiden

Tobiasregistret:


Har runt 50 000 registrerande donatorer i sitt register. Senaste åren har runt 10 000 personer anmält sig.

Sedan slutet av 2013 har antalet anmälningar till donationsregistret ökat.

Det finns ungefär 25 miljoner stamcellsdonatorer i olika donationsregister i världen. Mellan 70 till 80 procent av de som behöver en stamcellstransplantation hittar en donator bland dessa givare.

Varje år lämnar runt 30 till 40 personer i Sverige stamceller.

Vill du donera kan du anmäla dig på tobiasregistret.se.

Källa: Tobiasregistret

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".