Man håller händerna på ryggen. Foto: Christine Olsson/TT
Foto: Christine Olsson/TT

Ont i ryggen? Fimpa och motionera mer

Har du ryggproblem? Då kan det vara dags att släcka cigaretten, dricka måttligt, lägga mer grönt på tallriken och ge sig ut i motionsspåret.

En sund livsstil minskar risken för långvariga ländryggsbesvär, visar studien som forskare vid Karolinska Institutet och Uppsala universitet gjort. Det skriver Upsala Nya Tidning.

Närmare 9 000 män och kvinnor deltog i studien vars resultat publiceras i medicintidskriften BMJ Open.

Av de kvinnor som inte hade en enda av de fyra hälsosamma livsstilsfaktorerna utvecklade 21 procent kroniska ländryggsbesvär. Att jämföra med nio procent av kvinnorna som uppgett alla fyra.

– På grund av att få män i studien utvecklat långvariga ryggbesvär kunde sambandet dock inte säkerställas med statistiska metoder. Men troligtvis finns ingen reell skillnad mellan män och kvinnor när det gäller effekten av en god livsstil, säger Eva Vingård, professor i arbets- och miljömedicin vid Uppsala universitet, till tidningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".