Spelare ur Tre Kronor deppar efter match i VM 2002. Foto: Janerik Henriksson/TT
Tre Kronor deppar i VM 2002. Nu ska elitidrottare som drabbas av psykisk ohälsa efter karriären få mer hjälp. Foto: Janerik Henriksson/TT

Deppiga elitidrottare ska få hjälp

En speciell mottagning ska öppna för att hjälpa elitidrottare som drabbats av mental ohälsa. Beroendecentrum Stockholm står bakom mottagningen.

–  Jag har sett så många som mått dåligt och det är hög tid att idrottsrörelsen tar sitt ansvar, säger Göran Kenttä, ansvarig för idrottspsykologi på Riksidrottsförbundet, till Dagens Nyheter.

Han vittnar om elitidrottare som mått dåligt. Depression och tomhet är inte ovanligt när karriären är över.

Nu har ett samarbete inletts mellan Beroendecentrum Stockholm och Riksidrottförbundet för att behandla och förebygga psykisk ohälsa hos elitidrottare. Både under och efter karriären.

Den nya mottagningen öppnar första februari.

– För att starta med hög kvalitet kommer vi i första hand rikta oss till landslagsidrottare som är mitt uppe i karriären eller på väg att sluta. Men psykisk ohälsa drabbar även idrottsledare, säger Kenttä till tidningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".